Sari la conținut

VIDEO Expert: Repatrierea copiilor ucraineni deportați în Rusia trebuie să fie parte a tratatelor post conflict

  • de

Orice război se termină cu un tratat de pace, iar repatrierea copiilor răpiți și duși în Rusia trebuie să fie primul subiect din tratatul de negociere între părțile aflate în conflict. Acesta trebuie să fie susținut de semnatari, organizațiile internaționale și alte state care se vor expune pe marginea documentului. De această părere este Maia Bănărescu, ex-avocată a Poporului pentru protecția drepturilor copilului.

Ea a menționat în cadrul emisiunii „Consens Național” de la RLIVE TV că, deocamdată, atât Rusia, cât și Ucraina operează cu cifre diferite despre numărul copiilor răpiți din zonele de conflict. Potrivit administrației prezidențiale de la Kiev, ar fi vorba despre aproape 20 de mii de copii. Alte surse vorbesc despre câteva sute de mii de copii duși în Rusia.

„Printre aceștia sunt cei care au mers împreună cu părinții, sunt copii care au plecat cu consimțământul părinților pentru a fi la adăpost de război și sunt copii care au fost deportați, mai ales cei care erau lipsiți de îngrijirea părintească. Copii ai prizonierilor luați de Rusia, copii care au rămas orfani în urma războiului și cei care au rămas în zonele ocupate de Rusia”, a detaliat cele mai afectate categorii Maia Bănărescu.

Ea a mai spus că Moscova este învinuită de organizațiile internaționale că întreține copiii strămutați în condiții inumane și degradante.

Prezentă în cadrul emisiunii „Consens Național”, Mariana Ianachevici, directoarea Asociației pentru Abilitarea Copilului și Familiei AVE Copiii, a menționat că este foarte greu să urmărești traseul parcurs de către un copil într-o țară străină. Potrivit ei, timpul joacă împotriva copiilor.

„Cu cât trece mai mult timp cu atât detalii despre anumite situații, oameni sau împrejurări se pierd și probabilitatea de a restabili identitatea unui copil și legătura lui cu familia devine tot mai complicată. Noi și astăzi avem un caz în care încercăm să îi dăm de urmă și să îl documentăm. Am solicitat autorităților ucrainene să elibereze actele pentru acest copil. În total de la începutul războiului am asistat peste opt mii de copii ucraineni cărora le-am oferit suport material și psihologic. Avem parteneri în Ucraina cu care încercăm să identificăm familiile din țară”, a mai spus Mariana Ianachevici.

Petru ororile săvârșite împotriva copiilor din Ucraina, Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare împotriva președintelui rus Vladimir Putin și a comisarului său pentru drepturile omului. Între timp, mai multe state și organizații internaționale lucrează la reunificarea copiilor cu rudele lor. Deocamdată au fost înregistrate cazuri unice de repatriere a copiilor ucraineni din Rusia.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul VIDEO Expert: Repatrierea copiilor ucraineni deportați în Rusia trebuie să fie parte a tratatelor post conflict apare prima dată în Realitatea.md.