Sari la conținut

VIDEO Implementarea Rezoluției 1325: Un pas înainte pentru egalitate de gen în domeniul de securitate și pace

  • de

Abordarea față de rolul femeilor în construirea păcii și fortificarea securității, este într-o constantă schimbare, fiind tot mai clar că contribuția acestora și asigurarea unei egalități de gen în domeniul dat, este esențială pentru crearea unei lumi mai pașnice și mai sigure. În contextul angajamentului asumat de Republica Moldova față de implementarea Rezoluției 1325 a Consiliului de Securitate al ONU privind „Femeile, Pacea și Securitatea”, Ministerul Afacerilor Interne a organizat un eveniment care a analizat avansarea Programul naţional de implementare a Rezoluției.

„Urmare a forumului de astăzi ne propunem, de fapt, să impulsionam implementarea programului național, să avansăm cu agenda de modernizare și să reușim să combinăm instruirile, consolidarea de capacități, cu dotările necesare pentru realizarea atribuțiilor de serviciu în dependență de mandatele pe care le gestionează Ministerul Afacerilor Interne”, a declarat Daniela Misail-Nichitin, Secretară de stat a Ministerului Afacerilor Interne al R. Moldova.

„Salut astfel de discuții și în mod special împuternicirea femeilor și promovarea dimensiunii egalității de gen în toate aspectele sale, inclusiv în domeniul securității. Este important acum să fim mai uniți ca niciodată și să fim solidari, or Republica Moldova a demonstrat că poate face față crizelor cu succes, atât cea energetică, umanitară, dar și de securitate, asta având la conducere în funcție cheie multe femei puternice și curajoase”, susține Doina Gherman, vicepreședinta Parlamentului R. Moldova.

Suedia este un partener de încredere al R. Moldova și susține promovarea egalității de gen și a drepturilor femeilor prin dialog politic, programe de cooperare și dezvoltare, cu accent pe formare profesională și schimb de bune practici în diverse domenii, inclusiv în sectorul de securitate și pace.

„Trebuie să construim o societate durabilă, care să includă pe toată lumea, inclusiv femeile. Este vorba atât despre o problemă de drepturi, drepturile omului care sunt egale, cât și despre problemele economice. Trebuie să ne asigurăm că întreaga populație contribuie la dezvoltarea țărilor noastre. Iar acest lucru se poate realiza doar dacă toți contribuim, muncim și ne dezvoltăm întregul potențial. De aceea, este atât de important să lucrăm pentru egalitatea de gen”, a menționat Katarina Fried, Ambasadoarea Regatului Suediei la Chișinău.

Reprezentanții forțelor de ordine prezenți la eveniment au accentuat și recunoscut necesitatea unei abordări echilibrate și incluzive în cadrul activităților zilnice de asigurare a securității și păcii.

„Țin să precizez, chiar și ultimele ajustări în structurile noastre funcționale, acolo unde au fost numite la funcție de conducere doamnele, se simte o altă concentrație de putere și avem cu adevărat rezultatele care ni le-am dorit. Și o doamnă poate fi bine pregătită pe tactici de intervenție, de apărare, de autoapărare”, a afirmat Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției.

„La noi, cu suportul organizației UN Women, s-a reușit amenajarea unui spațiu pentru copii. Respectiv, colegele mele, 146 la număr din cadrul Inspectoratului Național de Securitate Publică, au posibilitatea, când sunt implicate în anumite misiuni, să-și lase în acel spațiu amenajat, în acea creșă, copiii care sunt supravegheați, și acolo se desfășoară diferite activități. Și eu ca părinte, ca tată, cunoscând că copilul este lângă mine și îi este acordată toată atenția, sunt liniștit și îmi desfășor activitatea în continuare aducând doar beneficii pentru societate”, a conchis Pavel Apostol, Şef interimar al Direcţiei Poliţie de Patrulare a Inspectoratului Naţional de Securitate Publică.

Evenimentul organizat de Ministerul Afacerilor Interne a avut ca scop consolidarea colaborării dintre Secretariatul pentru implementarea Planului Național de Acțiuni (PNA), instituțiile naționale, partenerii de dezvoltare și societatea civilă, demonstrând astfel un angajament ferm pentru promovarea egalității de gen în domeniile aferente securității și păcii.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul VIDEO Implementarea Rezoluției 1325: Un pas înainte pentru egalitate de gen în domeniul de securitate și pace apare prima dată în Realitatea.md.