Sari la conținut

O nouă formă a trădării de patrie va fi introdusă în Codul Penal al Republicii Moldova

  • de

Codul Penal al Republicii Moldova urmează să fie modificat la articolul 337 „Trădarea de patrie”. În lege urmează să fie introdusă o nouă formă a trădării de patrie, și anume acordarea de ajutor unui stat străin, unei organizații străine, unei entități anticonstituționale sau reprezentanților lor în vederea desfășurării unor activități ostile împotriva securității statului.

„Acest lucru se poate exprima inclusiv prin campanii de dezinformare, activitate organizată, într-o anumită perioadă de timp, pusă la cale pentru a realiza obiective ostile prin dezinformarea societății, activitate care este de natură să aducă atingere suveranităţii, independenței, unității, indivizibilității, securității sau capacităţii de apărare a Republicii Moldova”, se arată într-un document al Parlamentului.

Deputatul PAS, Lilian Carp, care este și președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, împreună cu Igor Chiriac, secretarul Comisiei juridice, numiri și imunități, urmează să înregistreze un AMENDAMENT în acest sens.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

În acest context, astăzi, la Parlament s-au desfășurat consultări publice asupra acestei inițiative, la care au participat reprezentanți ai Serviciului de Informații și Securitate, ai Ministerului Justiției și ai Procuraturii Generale.

„Amendamentul a fost elaborat cu scopul de a consolida cadrul normativ în domeniul asigurării securității statului și de a combate activitatea infracțională care vizează suveranitatea, independența, unitatea, indivizibilitatea, securitatea sau capacitatea de apărare a Republicii Moldova.

Astfel, se propune ca în Codul Penal să se stipuleze că „trădarea de Patrie, adică fapta săvârşită intenţionat, de către un cetăţean al Republicii Moldova, împotriva suveranităţii, independenței, unității, indivizibilității, securității sau capacităţii de apărare a Republicii Moldova, în interesul unui stat străin, unei organizații străine, unei entități anticonstituționale sau reprezentanţilor lor, este exprimată prin: trecere de partea inamicului pe timp de război sau conflict armat; spionaj; divulgare a secretului de stat; acordare de ajutor în vederea desfășurării unor activități ostile împotriva securității statului.” Respectiv, se urmărește conferirea acestei norme de incriminare o claritate mai bună, prin consfințirea trăsăturilor esențiale ale faptelor infracționale care definesc trădarea de patrie, precum și protejarea valorilor fundamentale existenței statului, care sunt consfințite expres în Constituție”, menționează reprezentanții Parlamentului.

Proiectul de amendament urmează a fi înregistrat și examinat în comisia de profil.

Articolul O nouă formă a trădării de patrie va fi introdusă în Codul Penal al Republicii Moldova apare prima dată în Realitatea.md.