Sari la conținut

Oleg Serebrian: Ucraina devine un război de poziții, asta înseamnă că este de durată

  • de

La Tiraspol nu există dorință de a implica regiunea transnistreană într-un conflict deschis, nici cu Chișinăul și nici cu Ucraina. Despre acest lucru informează vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, potrivit căruia administrația de la Tiraspol are o retorică împăciuitoare când e vorba de securitatea regiunii, notează ipn.md.

„Nu am sentimentul că la Tiraspol există dorință de a implica regiunea într-un conflict deschis, nici Chișinăul, cu atât mai mult cu Ucraina. În urma discuțiilor pe care le avem cu Tiraspolul n-am avut niciodată convingerea că se trișează la acest capitol. Nu mă îndoiesc de faptul că dacă evoluția pe frontul din Ucraina ar fi alta și comportamentul Tiraspolului ar fi altul. Ar prinde la curaj. Dar din câte vedem, războiul din Ucraina devine un război de poziții, asta înseamnă că este un război de durată”, a spus Oleg Serebrian.

Oleg Serebrian spune că, în ultima perioadă, în stânga Nistrului au avut loc exerciții și mișcări de verificare a capacităților tehnicii blindate. Potrivit vicepremierului, Tiraspolul și-ar fi propus să acționeze „în oglindă”, în contextul exercițiilor militare care au loc în dreapta Nistrului.

„Au fost anumite exerciții pe loc, s-au pornit motoarele, s-au făcut verificări, să zicem că sunt niște teste de rutină. Sperăm să se limiteze la asta și să nu fie niciun fel de demonstrații de forță. Poate că unii vor să creeze prin aceste acțiuni un fel de contrapondere pentru exercițiile care au loc pe malul drept și ei le văd ca fiind amenințătoare. Eu am spus și în cadrul formatului 1+1, când am fost acuzați de militarizare excesivă, bugetul miliar al Republicii Moldova este mai mic decât bugetul militar al celui mai mic stat membru NATO, al Luxemburgului. Noi avem 100 de milioane de euro pentru apărare, iar bugetul pe apărare al Luxemburgului ajunge la 500 de milioane de euro. Noi avem de recuperat încă foarte mult pentru a crea o armată capabilă să facă față sfidărilor de securitate. În regiunea transnistreană bugetului militar, de securitate și miliție, i s-a acordat prioritate timp de 30 de ani”, a mai spus vicepremierul pentru Reintegrare.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 

Articolul Oleg Serebrian: Ucraina devine un război de poziții, asta înseamnă că este de durată apare prima dată în Realitatea.md.