Sari la conținut

VIDEO Alegeri europene 2024. Adrian Dupu: Am votat pentru oameni care au demonstrat că luptă pentru Republica Moldova

  • de

În Republica Moldova, se votează în această duminică, 9 iunie, la alegerile europarlamentare în 52 de secții de votare organizate pentru persoanele care dețin cetățenia României de pe acest mal al Prutului. Șeful Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), Adrian Dupu, și-a exprimat dreptul la vot în dimineața zilei.

Alegeri europene 2024: Mergeți la vot și alegeți Republica Moldova de mâine. Viitorul european e în mâinile noastre!

 

„Am votat în această dimineață la secția 595 din Chișinău, în primul rând pentru că îmi iubesc țara. Am votat pentru oameni cu experiență în Parlamentul European, care au demonstrat că luptă pentru România și pentru Republica Moldova. I-am ales pe cei care promovează la Bruxelles interesele României și ale Republicii Moldova. Am votat pentru o Românie puternică în Europa, pentru a rămâne puternic ancorați în valorile europene. Nu în ultimul rând am votat cu gândul la parcursul european al Republicii Moldova. Îi îndemn pe toți cetățenii din stânga Prutului, care au cetățenia română, să meargă la una din cele 52 de secții de votare și să voteze pentru viitorul nostru comun în marea familie europeană”, a declarat Adrian Dupu.

[bzplayer youtube=”https://youtu.be/4-_C3xwL8No” muted=”false”]

Potrivit șefului DRRM, în cazul votului în Republica Moldova, viza de reședință nu se va lua în considerare, iar alegătorii vor putea participa la scrutin la oricare secții deschisă pe teritoriul țării.

Pentru Republica Moldova alegerile europarlamentare sunt importante, deoarece eurodeputații urmează să adopta decizii referitoare la țara noastră, sprijinul care ni se acordă și parcursul european al Moldovei.

Europarlamentarii români și comisarii europeni originari de peste Prut au avut întotdeauna un cuvânt de spus pentru Republica Moldova în principalele instituții ale Uniunii Europene, au sprijini ajutorul alocat țării noastre, deciziile care ne influențează și au susținut aderarea Moldovei la UE.

În 2024, vor fi aleși 33 de eurodeputați români. Se întâmplă în ajunul începerii oficiale a negocierilor de aderare, eveniment despre care presa internațională spune că ar putea avea loc pe 25 iunie. În ajunul europarlamentarilor, pe 7 iunie, Comisia Europeană a prezentat raportul care confirmă că am îndeplinit recomandările necesare, pentru a demara procesul.

După ce negocierile încep, Republica Moldova poate obține fonduri de pre-aderare din partea Uniunii Europene. Resursele financiare urmează să fie direcționate pentru inițiative concrete de dezvoltare, iar cuvântul pus de eurodeputați și comisari europeni poate fi deveni sprijin puternic pentru Republica Moldova. Totodată, București deja a promis Chișinăului expertiză și împărtășirea experienței, pe domeniul scrierii proiectelor.

Candidații înscriși la europarlamentare din partea României

În total, din partea României, pentru alegerile europarlamentare s-au înregistrat 15 candidați. Despre viziunile lor, planuri, importanța votului în Republica Moldova și impactul pe care îl au eurodeputații români asupra deciziilor UE care vizează Chișinăul aflați mai multe urmărind dezbaterile electorale care au fost organizate de RLIVE TV.

În total, la alegerile europarlamentare urmează să fie aleși 720 de deputați în Parlamentul UE, din toate țările membre ale UE. Germania va avea 96 de eurodeputați, Franţa – 81, Italia – 76, Spania – 61, Polonia – 53, România – 33, Olanda – 31, Belgia – 22, Grecia, Cehia, Suedia, Portugalia şi Ungaria – câte 21, Austria – 20, Bulgaria – 17, Danemarca, Finlanda şi Slovacia – câte 15, Irlanda – 14, Croaţia – 12, Lituania – 11, Slovenia şi Letonia câte – 9, Estonia – 7, Cipru, Luxemburg şi Malta – câte 6.

Parlamentul European adoptă legi care afectează toate statele membre ale UE, țările care vor să adere la Uniune, dar și cetățenii care vor să călătorească în comunitate sau să se mute acolo. Reglementările se referă la securitate, migrație, politici sociale, drepturi ale omului, economie, mediu, sănătate și la multe alte domenii. Prin vot, moldovenii care dețin și cetățenia unui stat membru al UE vor putea influența aceste procese, care îi vizează și le influențează cotidianul.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul VIDEO Alegeri europene 2024. Adrian Dupu: Am votat pentru oameni care au demonstrat că luptă pentru Republica Moldova apare prima dată în Realitatea.md.