Sari la conținut

Încă un procuror anticorupție a demisionat peste noapte. Ce funcții dețineau cei 10 plecați din sistem

  • de

Încă un procuror anticorupție a demisionat peste noapte, după ce a fost notificat despre inițierea procesului de evaluare externă a procurorilor din cadrul Procuraturii Anticorupție (PA). Un anunț în acest sens a fost făcut de PA, care precizează că numărul procurorilor plecați din sistem se ridică la 10.

„Procuratura Anticorupție informează cu îngrijorare publicul despre cererile de demisie depuse de 10 procurori în legătură cu procesul de vetting. Această situație creează un risc major pentru activitatea instituției, având în vedere impactul direct asupra capacității de gestionare a dosarelor de corupție de nivel înalt”, se arată în comunicatul emis de instituție.

Conform notei informative emise de PA, 4 din 38 de procurori din cadrul aparatului central al Procuraturii Anticorupție au ales să se retragă din funcție, 3 fiind din cadrul secției judiciare. De asemenea, începând cu 13 iunie 2024, un alt procuror din aceeași secție a fost delegat să exercite interimatul de adjunct al procurorului-șef al Procuraturii municipiul Chișinău.

„Astfel, din cei 10 procurori din secția judiciară, rămân doar 6 procurori pentru a gestiona toate dosarele trimise în instanță de către Procuratura Anticorupție. În prezent, avem peste 500 de cauze pe rol, ceea ce reprezintă o sarcină formidabilă pentru un număr atât de redus de procurori ce reprezintă acuzarea.

Mai mult decât atât, un procuror din una dintre direcțiile de urmărire penală responsabil de investigarea cauzei penale denumită generic „Frauda bancară” a decis să demisioneze, lăsând un gol semnificativ în echipa care lucrează la acest caz complex și de importanță majoră pentru societate.

De asemenea, de la Oficiul Nord al Procuraturii Anticorupție, 4 din 6 procurori au demisionat, însă oficiile Nord și Sud ale Procuraturii Anticorupție urmează să fie lichidate conform modificărilor legislative referitor la competența Procuraturii Anticorupție și, ca rezultat, al noii structuri organizaționale.

Alți doi procurori care au ales să-și încheie activitatea activau în alte procuraturii decât Procuratura Anticorupție la momentul depunerii a cererilor de demisie”, precizează PA.

În total, rămân 38 procurori anticorupție care vor activa în continuare, având în gestiune aproximativ 700 cauze penale, inclusiv 200 la faza de urmărire penală și 500 în instanța de judecată.

„În pofida acestor circumstanțe, Procuratura Anticorupție rămâne dedicată luptei împotriva corupției și va continua să depună toate eforturile necesare pentru a asigura justiția, respectarea legii și construirea unui adevărat stat de drept în Republica Moldova”, conchid reprezentanții PA.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Amintim că joi, 13 iunie curent, Serviciul de presă al Procuraturii Generale (PG) a anunțat că la PG au fost înregistrate cereri de demisie din partea a 9 procurori.

INFORMAȚIE DE ULTIMA ORĂ: Nouă procurori anticorupție au demisionat, pentru că nu vor să treacă evaluarea

Articolul Încă un procuror anticorupție a demisionat peste noapte. Ce funcții dețineau cei 10 plecați din sistem apare prima dată în Realitatea.md.