Sari la conținut

Ministrul Popșoi, la Forumul de Securitate a Mării Negre: Ne dorim pace și bunăstare într-o casă comună europeană 

  • de

Șeful diplomației Republicii Moldova, Mihai Popșoi, a participat la Forumul de Securitate a Mării Negre, ce s-a desfășurat în orașul Odesa, Ucraina.

În cadrul panelului cu genericul „Trasarea căilor pentru rezolvarea conflictului transnistrean”, ministrul Popșoi a făcut o retrospectivă a evoluțiilor în dosarul transnistrean și a provocărilor actuale cu care se confruntă Republica Moldova, în contextul războiului din Ucraina.

Cu referire la principalele obiective ale rezolvării conflictului transnistrean oficialul moldovean a reiterat necesitatea menținerii dialogului constant dintre Chișinău și Tiraspol, prevenirea escaladării situației de securitate și reintegrarea treptată a regiunii transnistrene. Angajamentul nostru pentru o soluționare pașnică, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova în cadrul granițelor recunoscute internațional, rămâne unul ferm.

„Am vorbit și despre războiul nejustificat al Federației Ruse împotriva Ucrainei, care ucide oameni nevinovați. Acest război trebuie oprit imediat! Oamenii trebuie să trăiască în liniște și pace. Cu părere de rău, efectele agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei sunt puternic resimțite și în țara noastră. Astăzi, Ucraina luptă și pentru independența Republicii Moldova și numai datorită curajului poporului ucrainean au fost evitate cele mai sumbre scenarii. În cadrul panelului, am detaliat și pașii pe care îi întreprinde țara noastră pentru a se integra în marea familie europeană. Sunt sigur că atât Republica Moldova, cât și Ucraina, vor deveni membri ai Uniunii Europene cât mai curând posibil. Cu toții ne dorim să locuim în pace și în bunăstare într-o casă comună europeană. Tot astăzi, am discutat cu Guvernatorul Regiunii Odesa, Oleh Kiper. L-am asigurat de tot sprijinul țării noastre și i-am mulțumit pentru că apără Republica Moldova și întreaga Uniune Europeană.” – a declarat ministrul Mihai Popșoi, potrivit comunicatul emis presei pe 15 iunie curent.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Ministrul Popșoi, la Forumul de Securitate a Mării Negre: Ne dorim pace și bunăstare într-o casă comună europeană  apare prima dată în Realitatea.md.