Sari la conținut

Alertă! Două focare de pestă porcină africană, înregistrate la două ferme din nordul țării

  • de

La două ferme din nordul Moldovei au fost întregistrate 2 cazuri de pestă porcină africană, anunță Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Mai exact, acestea au fost depistate în raionul Ocnița și Soroca.

„În data de 14.06.2024 și 16.06.2024, Centrul Republican de Diagnostic Veterinar (CRDV), prin încercările de laborator, a confirmat prezența virusului pestei porcine africane (PPA) în probele recoltate de la porcii domestici din două ferme comerciale de capacitate mica din satul Gîrbova raionul Ocnița și satul Vărăncău raionul Soroca. Imediat ce Subdiviziunile teritoriale pentru siguranța alimentelor au fost notificate despre rezultatul testărilor de laborator, acestea au demarat acțiunile stabilite pentru combaterea și eradicarea focarului”, transmite ANSA.

Agenția este dispusă să acorde persoanelor, care au notificat despre depistarea unor cadavre de mistreți și locul amplasării acestora, recompense în mărime de 50 euro pentru fiecare cadavru notificat.

De asemenea, ANSA solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent subdiviziunile sale teritoriale, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor sau a depistării cadavrelor de mistreți. De asemenea, instituția solicită proprietarilor de porci să nu utilizeze în hrana acestora cereale proaspăt recoltate, resturi culinare și să respecte cu strictețe cerințele minime de biosecuritate.

„Solicităm cetățenilor de a nu procura produse alimentare din locuri neautorizate, precum și de a nu procura produse alimentare din carne de porc din țările în care evoluează pesta porcina africană, în scopul aducerii acestora în Republica Moldova, deoarece acestea vor fi confiscate și distruse, din motivul riscului pe care îl reprezintă”, transmite sursa citată.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Alertă! Două focare de pestă porcină africană, înregistrate la două ferme din nordul țării apare prima dată în Realitatea.md.