Sari la conținut

Danemarca vrea să oprească transportul petrolului de către „flota din umbră” a Federației Ruse

  • de

Ministrul afacerilor externe al Regatului Danemarcei, Lars Løkke Rasmussen, confirmă într-un interviu pentru Danwatch and Information, că țara sa negociază pentru a reduce exporturile ilegale de petrol ale Rusiei prin apele daneze.

Petrolierele învechite alcătuiesc așa-numita „flotă fantomă” pe care Rusia o folosește pentru a eluda sancțiunile privind exporturile de petrol.

„Danemarca a reunit un grup de țări pentru a lua în considerare măsuri suplimentare împotriva „flotei fantomă”. Este important ca toate noile măsuri să poată fi puse în practică și să fie sustenabile din punct de vedere juridic”, a declarat ministrul de externe.

Rasmussen nu a precizat ce anume ar implica noile măsuri, dar a adăugat că „ia foarte în serios problema flotei fantomă”.

Potrivit acestuia, Danemarca este angajată într-un „dialog confidențial” cu alte țări de la Marea Baltică și cu UE. De asemenea, ministrul nu a dezvăluit ce state ar încerca să limiteze flota din umbră.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Reamintim că, Grecia, Cipru și Malta s-au opus unor astfel de măsuri, argumentând că acestea nu vor face decât să determine operatorii de transport maritim să recurgă la ascunderea flotelor și, în cele din urmă, să crească riscul unui dezastru maritim major care ar afecta potențial întreaga industrie maritimă.

Articolul Danemarca vrea să oprească transportul petrolului de către „flota din umbră” a Federației Ruse apare prima dată în Realitatea.md.