Sari la conținut

MEC anchetează pe intern pentru „surpriza” de la BRICS: Participarea încurajează Rusia vinovată de crimele din Ucraina

  • de

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) s-a autosesizat cu privire la presupusele participări ale sportivilor moldoveni la așa-zisele competiții BRICS, organizate în orașul Kazan, Rusia. Despre asta se anunță într-un comunicat de presă publicat marți seara, 18 iunie curent.

Ministerul a solicitat explicații de la federațiile din care fac parte sportivii – Asociația de Lupte la Brâu, Federația de Judo, Federația de Sambo, Federația de Gimnastică Ritmică.

„Dacă în urma anchetei interne se va constata că federațiile au admis, cu bună știință, delegarea sportivilor pentru participare, acestea riscă reducerea sau sistarea finanțării. Totodată, amintim că federațiile pot sancționa sportivii care participă în mod neautorizat la competiții, prin excluderea acestora din lotul național. Reiterăm că federațiile nu pot delega membrii loturilor naționale la competiții sportive internaționale fără o coordonare prealabilă cu MEC (cu 14 zile înainte de desfășurarea competiției propriu-zise)”, scrie în comunicatul de presă.

MEC menționează că participarea la așa-numita competiție încurajează statul agresor care se face vinovat de crimele comise pe teritoriul Ucrainei.

„Această competiție organizată pe teritoriul Federației Ruse încalcă prevederile Cartei Olimpice, document care guvernează organizarea, acțiunile și funcționarea Mișcării Olimpice”, mai scrie în același comunicat.

Amintim că șase sportivi reprezintă Republica Moldova la Jocurile BRICS, pe care Rusia le găzduiește înaintea Olimpiadei de la Paris ori cunoscute ca „versiunea rusească” a Jocurilor Olimpice la care nu participă ca stat. Trei – la sambo (Vera Zorea, Evelina Cazacu, Ana-Maria Vaculovschi), una – la gimnastica ritmică (Elina Tarleva), unul – la judo (Valeri Muravski) și încă o sportivă – la proba de belt wrestling (Victoria Bolohan).

Creată în 2009 ca un fel de contrapondere la grupările occidentale de state, organizația interguvernamentală BRICS include Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud, Iranul, Egiptul, Etiopia și Emiratele Arabe Unite. Ediția din acest an a Jocurilor BRICS are loc în orașul Kazan din Republica Tatarstan a Federației Ruse, între 12 și 23 iunie.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul MEC anchetează pe intern pentru „surpriza” de la BRICS: Participarea încurajează Rusia vinovată de crimele din Ucraina apare prima dată în Realitatea.md.