Sari la conținut

AUDIO Persoane din Bălți, deposedate de locuințe. O șefă de la Direcția asistență socială a fost reținută

  • de

O șefă de secție din cadrul Direcției generale asistență socială și protecție a familiei a Primăriei municipiul Bălți a fost reținută pentru 72 ore. Potrivit reprezentanților Centrului Național Anticorupție (CNA), s-a întâmplat după ce a fost deconspirată o schemă de corupție, manifestată prin deposedarea abuzivă de bunuri patrimoniale a unor persoane social-vulnerabile. Miercuri, 18 iunie, au avut loc percheziții la mai multe adrese.

CNA precizează că cel puțin două persoane în etate au rămas fără locuințe, după ce ar fi semnat acte de donare a apartamentelor în beneficiul unor funcționari ai direcției menționate.

„Potrivit faptelor investigate în cadrul unui episod, în perioada anului 2022, factori de decizie din cadrul Direcției generale asistență socială și protecția familiei a Primăriei municipiului Bălți, folosind situația de serviciu, acționând în interes material și profitând de situația de dificultate a unei persoane aflate la deservire din cauza pierderii capacităților fizice, psihice sau intelectuale, au perfectat notarial o procură prin care au împuternicit un asistent social să administreze toate bunurile acesteia. Prin respectiva procură, asistentul social a fost desemnat ca moștenitor exclusiv a tuturor bunurilor persoanei, acțiunile fiind îndreptate spre deposedarea ilegală de bunul imobil deținut în proprietate.

Într-un alt episod documentat, aceiași funcționari, folosindu-se de situaţia precară a altui beneficiar de servicii de îngrijire socială la domiciliu, au perfectat şi autentificat procuri și contracte de întreținere pe viață prin care proprietarul le-a încredinţat dreptul de folosire a patrimoniului său.

De asemenea, CNA și procurorii examinează episodul transmiterii a 5000 de euro de către un angajat al Direcției de profil a Primăriei mun. Bălți unor factori de decizie ai subdiviziunii. Potrivit materialelor examinate, banii ar fi fost pretinși de superiorii angajatului în schimbul nedivulgării unor fapte pretins ilegale comise de către acesta, dar și pentru a nu-i crea impedimente în activitatea de serviciu”, se arată în comunicatul emis de CNA.

În urma perchezițiilor efectuate, de la fața locului, au fost ridicate mai multe probe relevante pentru cauză, inclusiv un contract de înstrăinare a bunurilor cu condiția întreținerii pe viață a proprietarului, contract de vânzare-cumpărare, o procură, purtători de informație și 3 dosare ale unor beneficiari de asistență socială.

Cercetările pe caz au loc sub conducerea Procuraturii municipiului Bălți într-o cauză penală pornită pe abuz de serviciu.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul AUDIO Persoane din Bălți, deposedate de locuințe. O șefă de la Direcția asistență socială a fost reținută apare prima dată în Realitatea.md.