Sari la conținut

„Din sport facem politică”. Reacția federațiilor din R. Moldova despre care s-a spus că ar fi delegat sportivi la BRICS

  • de

Ancheta internă anunțată de Ministerul Eucației și Cercetării (MEC) pentru participarea-surpriză la BRICS – „versiunea rusească” a Jocurilor Olimpice – vizează Asociația de Lupte la Brâu, Federația de Judo, cea de Sambo și Federația de Gimnastică Ritmică. În replică, Federația de Sambo susține că autoritățile politizează sportul, în timp ce celelalte au afirmat pentru TV8 că nu au delegat pe nimeni la competiția în cauză. Și nu ar fi vorba de șase sportivi care reprezintă Republica Moldova acolo, ci, potrivit TVR Moldova de patru: Vera Zorea, Evelina Cazacu, Ana-Maria Vaculovschi, care participă la proba sambo şi Elina Tarleva, la gimnastică ritmică. 

„Pe noi în primul rând nimeni nu ne-a preîntâmpinat să nu participe sportivii, noi tot timpul suntem pentru interesul Republicii Moldova, a fost o greșeală care practic nici nu am cunoscut-o. Noi coordonăm tot timpul cu ministerul, cu organele, atunci când banii sunt dați de stat. Nu știm dacă e corect, se primește că din sport facem politică. Nu ne-au spus să nu mai participăm la așa concursuri și atunci nu era o problemă nu participam”, a spus președintele Federației de Sambo, Iulian Piatcovschi.

Reprezentanții federațiilor de Judo, Gimnastică Ritmică și Asociației de Lupte la Brâu au precizat pentru TV8 că nu au delegat pe nimeni la competiția de la Kazan și nu înțeleg cum anumite persoane au ajuns pe lista participanților.

„Am venit cu o scrisoare față de minister, unde le-am comunicat că era o persoană pusă în sistemul de acreditare, dar această persoană nu cunoaște de ce a fost inclusă, care e momentul erorii. Am venit cu o scrisoare oficială, precum că niciun reprezentat nu participă la aceste jocuri”, a declarat președintele Asociației de Lupte la Brîu, Anatol Moldovan.

„Am aflat întâmplător că este o gimnastă care ar participa la concursul de gimnastică ritmică la acest concurs. Această sportivă noi nu o cunoaștem, nu este membra lotului național, nu are legătură cu Federația și Federația nu a delegat pe nimeni să participe. Această sportivă din câte am investigat este din Găgăuzia și se antrenează la Moscova, nu o cunoaștem, nu are legătură cu vreo școală sportivă membră a Federației. Probabil că prin anumite metode cumva s-a înscris la acest concurs”, a spus președinta Federației de Gimnastică Ritmică, Victoria Federiuc.

„De la noi de la Federația de Judo nu este nimeni înscris. Este înscrisă o persoană bătrână de 39-40 de ani, de unde l-au luat și cum l-au luat idee nu am. Nu este membru al lotului și locuiește de vreo 20 de ani la Moscova. Cred că s-a făcut special ei singuri, ca să arate că sunt mai multe țări”, a menționat președintele Federației de Judo, Andrei Golban.

Creată în 2009 ca un fel de contrapondere la grupările occidentale de state, organizația interguvernamentală BRICS include Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud, Iranul, Egiptul, Etiopia și Emiratele Arabe Unite. Ediția din acest an a Jocurilor BRICS are loc în orașul Kazan din Republica Tatarstan a Federației Ruse, între 12 și 23 iunie.

Rusia nu participă cu o delegație de țară la Jocurile Olimpice de Vară de la Paris, din cauza invaziei din Ucraina, dar și a scandalurilor de dopaj sponsorizat de stat, de mai înainte. Recent, s-a anunțat că vreo 30 de sportivi ruși ar putea participa ca „neutri”, fără steag și fără imnul rusesc. Restricții similare se aplică și Republicii Belarus, care sprijină invazia din Ucraina.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul „Din sport facem politică”. Reacția federațiilor din R. Moldova despre care s-a spus că ar fi delegat sportivi la BRICS apare prima dată în Realitatea.md.