Sari la conținut

Fermierii, îngrijorați că vor rămâne fără subvenții post-investiționale depuse în 2023

  • de

Forța Fermierilor este îngrijorată că o mare parte din fermierii micro, mici și mijlocii vor rămâne fără subvenții pentru cererile depuse în anul 2023.

Conform Bugetului pentru anul 2024 sunt prevăzute 1600 milioane lei în fondul de subvenționare, însă conform datelor publicate de AIPA pe 03.06.2024 se indică de deja 68,44% din FNDAMR pentru 2024 au fost debursate, iar diferența rămasă de 470 milioane lei nu acoperă suma totală pentru cererile depusă la subvenționarea post-investițională. Deficitul existent ar fi minim de 230 milioane lei.

Proiectul modificărilor bugetului nu prevede majorarea fondului de subvenționare pentru prima dată în ultimii ani. Fără majorarea bugetului FNDAMR sistemul de subvenționare și cel agricol poate să ajungă la colaps. Proiectul modificărilor de buget include doar o majorare de 10 milioane lei pentru ONVV, aceasta in contextul în care sectorul vitivinicol este subvenționat și promovat cel mai masiv  în ultimii zeci de ani ca sector.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

În contextul în care fermierii micro, mici și mijlocii sunt în pragul falimentului rezultat din evenimentele ultimilor ani (seceta, război, inflație, scumpirea de capital, etc..) și așteaptă subvențiile ca un colac de salvare pentru investițiile efectuate, solicităm guvernului să majoreze fondul de subvenționare cu diferența necesară de bani, ori să prioritizeze plata subvențiilor pentru fermierii micro, mici și mijlocii.

Articolul Fermierii, îngrijorați că vor rămâne fără subvenții post-investiționale depuse în 2023 apare prima dată în Realitatea.md.