Sari la conținut

Turiștii care se odihnesc pe litoralul românesc au observat în apă o substanță suspectă

  • de

Turiștii care se află pe litoralul românesc au observat în apă o substanță suspectă, de culoare neagră și cu aspect buretos. Ministrul român al Mediului, Mircea Fechet, susține, însă, că apa Mării Negre este sigură pentru îmbăiere și nimeni nu sunt în pericol.

Poluarea a fost observată încă de miercuri, 19 iunie 2024, de turiștii care se aflau la plajă.

„O pată ce părea a fi petrolieră, a depus la mal un material cenușiu gelatinos care la examinarea fizică și apoi microscopică ne îndreaptă spre concluzia preliminară că ar avea origine vegetală, și nu ar fi alge în descompunere, ci un mucilagiu format de la pleava de cereale venită de pe vasele care așteaptă în rada portului. În concluzie, putem fi liniștiți, nu e nici o problemă, ne spun autoritățile. Rămâne totuși o întrebare, dacă aceasta este sau a devenit o situație normală, oare o fi și confortabilă? Oare orizontul marin, privit de dimineață așa ar trebui să arate de-acu înainte? Oare adăugarea de material organic în descompunere o fi bun, îl mănâncă peștii?”, a scris pe pagina sa de Facebook, biologul Adrian Bîlbă.

Ministrul Mediului din România, Mircea Fechet, a anunțat joi, 20 iunie 2024, că apa Mării Negre este sigură pentru turiști. „Nu există niciun pericol pentru turişti”, a transmis acesta.

„Am fost informat începând de la momentul producerii acestui fenomen, pentru că există un dispecerat în cadrul Ministerului Mediului Apelor şi Pădurilor unde Agenţia de Protecţie a Mediului din judeţul respectiv, de cele mai multe ori, sau Garda de Mediu, comisariatul judeţean sau orice altă instituţie semnalează astfel de fenomene. Cred că important, pe de-o parte, este identificarea exactă a situaţiei, la fel cum, atunci când situaţia o impune, bineînţeles că obligaţia autorităţilor este aceea de a preveni şi de a comunica persoanelor care pot fi afectate pentru a se lua măsurile în timp real. Din informaţiile pe care le am astăzi nu există niciun pericol pentru turişti”, a tramsms ministrul Mircea Fechet.

Ministrul susține că „disconfort poate însemna şi o cantitate mare de alge la mal”, însă a subliniat că vrea să delimitez foarte clar „disconfortul de o eventuală poluare”.

„În acest moment, din informaţiile pe care le am, apa Mării Negre este sigură pentru îmbăiere”, a precizat Fechet.

Oficialul a efectuat o vizită la staţia de monitorizare a sturionilor din Tulcea. Autoritatea Navală Română, prin Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM), a demarat verificări amănunțite pentru a stabili despre ce substanță este vorba. În urma acestor investigații s-a constatat că este vorba de posibile reziduuri de cereale. Totodată, ANR a informat și Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral despre această situație.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Turiștii care se odihnesc pe litoralul românesc au observat în apă o substanță suspectă apare prima dată în Realitatea.md.