Sari la conținut

VIDEO Un monument al domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt a fost inaugurat cu mare fast la Căușeni

  • de

În centrul orașului Căușeni a fost inaugurat monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt. Evenimentul a avut loc astăzi, 20 iunie, la care au participat premierul Dorin Recean, conducerea raionului, locuitori ai orașului și mulți alții.

Cu această ocazie, șeful Executivului a felicitat locuitorii orașului pentru această inițiativă, care aduce un omagiu marelui domnitor.

„Acum, 520 de ani, Ștefan cel Mare a luptat pentru ca noi să avem, azi, pământurile protejate și consolidate, iar copiii noștri să poată să crească, să lucreze și să-și întemeieze familii pe un pământ în care domnește pacea”, a menționat oficialul moldovean.

De asemenea, cu un mesaj a venit și Consiliul Raional Căușeni.

„Prin inaugurarea acestui monument și în contextul sărbătorii naționale Ziua Națională a Portului Popular, aducem un omagiu simbolului demnității noastre – Ștefan cel Mare și Sfânt, în semn de recunoștință pentru contribuția acestuia la menținerea continuității neamului românesc”, menționează sursa citată.

Monumentul lui Ștefan cel Mare a fost amplasat în Piața Alexei Mateevici din orașul Căușeni, are 4 metri înlălțime și a costat în jur de 10 milioane de lei. Lucrările de execuție au durat doi ani și au fost efectuate de sculptorul Sergiu Ganenco. De asemenea, în jurul acestuia a fost amenjat un pavaj decorativ sub formă de cetate.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Inițiativa de edificare a monumentului urmărește conservarea valorilor istorice și dezvoltarea patrimoniului cultural. Proiectul a fost posibil și cu susținerea Consiliului Județean Neamț, care a venit cu o contribuție proprie. Banii, în mare parte alocați din bugetul raionului, au fost investiți în lucrările de construcție a postamentului, pavajului, instalarea felinarelor, dar și în reabilitarea unei porțiuni a podului din împrejurime.

Amintim că la data de 2 iulie, se vor împlini 520 ani de la trecerea la cele veșnice a marelui domnitor al Moldovei Ștefan cel Mare și Sfânt.

Articolul VIDEO Un monument al domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt a fost inaugurat cu mare fast la Căușeni apare prima dată în Realitatea.md.