Sari la conținut

„E dincolo de ceea ce puteam noi să ne imaginăm”. Epava unei nave de 3.000 de ani, descoperită în largul Israelului

  • de

Încărcătura din rămășițele celei mai vechi epave găsite în adâncul mării a fost descoperită în estul Mediteranei, au anunțat arheologii israelieni. Sute de amfore intacte (vase de depozitare antice) despre care se crede că au o vechime de 3.300 de ani, au fost găsite la 90 km de coasta de nord a Israelului, la o adâncime de 1.800 m pe fundul mării, scrie BBC.

Experții de la Autoritatea Israeliană pentru Antichități (IAA) spun că descoperirea sugerează că marinarii din acea perioadă erau capabili să navigheze pe oceane folosind navigația celestă, luându-se după soare și stele.

Epava a fost găsită în timpul unei inspecții de rutină pentru petrol și gaze.

Potrivit IAA, nava este „prima și cea mai veche” descoperită în regiune și probabil că s-a scufundat în timpul unei furtuni sau ca urmare a unui atac al piraților.

„Această descoperire ne dezvăluie ca niciodată până acum abilitățile de navigație ale marinarilor antici”, a declarat Jacob Sharvit, directorul diviziei maritime din cadrul Autorităţii pentru antichităţi din Israel.

El a adăugat că aceasta a arătat că strămoșii noștri erau capabili să traverseze Marea Mediterană „fără a avea o linie de vizibilitate către vreo coastă”.

„Când am trimis imaginile către Autoritatea pentru antichităţi, s-a dovedit că era vorba despre o descoperire senzaţională, dincolo de ceea ce puteam noi să ne imaginăm”, a declarat Sharvit.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Autoritatea pentru Antichități din Israel a anunțat că unele dintre artefactele găsite vor fi expuse publicului în curând.

Articolul „E dincolo de ceea ce puteam noi să ne imaginăm”. Epava unei nave de 3.000 de ani, descoperită în largul Israelului apare prima dată în Realitatea.md.