Sari la conținut

Fără cozi la universităţile din Moldova. Admiterea la studii se va face exclusiv online

  • de

În premieră pentru Republica Moldova, în anul de studii 2024-2025, admiterea în instituțiile de învățământ superior se va desfășura, online, prin intermediul platformei eadmitere.gov.md. Anunțul a fost făcut de ministrul Dan Perciun, Potrivit oficialului, 8.697 de persoane vor fi admise, în toamnă, cu finanțare de la bugetul de stat.

Cele mai multe locuri bugetare vor fi oferite pentru domeniile: științe ale educației, inginerie, tehnologia informațiilor și comunicațiilor, medicină, agricultură. 

„La studii superioare de licență și studii superioare integrate vor fi admise 5.307 persoane, la 25 de domenii generale de studii. Circa 25% din locuri vor reveni sectorului științe ale educației și asistență socială, în condițiile în care, în prezent, în acest domeniu sunt vacante 2.041 locuri de muncă. 

De menționat că 215 locuri de la învățământul cu frecvență în domeniul pedagogiei vor fi direcționate la învățământul cu frecvență redusă. Acestea vor fi ocupate, prioritar, de către absolvenții colegiilor pedagogice, care vor aduce dovada angajării în instituții publice de învățământ. Scopul prevederii este asigurarea învățământului general cu cadre didactice, dar și sporirea calificării profesionale a acestora”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Totodată, planul de admitere pentru Producție multimedia, designul jocurilor și animație a fost majorat cu 11 locuri bugetare. Sunt planificate 5 locuri suplimentare la Medicină Veterinară, 8 locuri – la Tehnologii de fabricare și prelucrare, 9 locuri – la Arhitectură și Construcții.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

La studii superioare de masterat vor fi admise 2864 persoane, iar la studii de rezidențiat și secundariat clinic sunt prevăzute 420 de locuri. Pentru încadrarea cetățenilor străini în învățământul superior, sunt prevăzute 106 locuri bugetare, dintre care 76 – la licență și 30 – la masterat.

Articolul Fără cozi la universităţile din Moldova. Admiterea la studii se va face exclusiv online apare prima dată în Realitatea.md.