Sari la conținut

Și-a găsit vocația departe de casă. Află povestea impresionantă a unei profesoare din Fălești

  • de

O învățătoare de clasele primare din Fălești și-a găsit vocația în producerea uleiului extravirgin de măsline. Diana Dabija a plecat acum 23 de ani în Grecia, în căutarea unui trai mai bun, iar acum ea locuiește în această țară și conduce o mică afacere de familie,

Fondatoarea afacerii „Olivius” s-a născut și a locuit în orașul Fălești, finalizând studiile la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”. În anul 2001, Diana Dabija a emigrat în Europa „pentru o viață mai bună”. Inițial, aceasta a lucrat la Atena, iar după zece ani – l-a cunoscut pe viitorul său soț – Nikolaos (căruia Diana îi spune Nicu) – cultivator de măsline în a patra generație, transmite Ziar.md.

„Povestea legată de uleiul de măsline a început într-o zi foarte deosebită pentru noi, în 2011, când s-a născut fiica noastră Ana. Ana s-a născut de Sfântul Nicolae, pe 6 decembrie, de ziua onomastică a soțului. El a vrut să remarce acest moment într-o formă oarecare, să fie ceva deosebit, și mi-a oferit o livadă de măslini – un cadou special și neașteptat. Din cele cinci livezi pe care le are în familie, una mi-a dat-o mie. Parcă ar fi rupt o bucățică de la el și mi-a oferit mie. El a fost cel care m-a îndemnat și m-a învățat cum să am grijă de măslini, cum se produce un ulei de măsline de calitate. El a fost cel care mi-a transmis pasiunea lui pentru pământ, tradiție și familie. Și așa, încet-încet, s-a depănat povestea”.

Sursa foto: Diana Dabija / Arhiva personală

Familia lui Nikolaos deține aproximativ 2.000 de măslini: livezi mai tinere, care au 60-70 de ani și livezi mai vechi, cu copaci de 200-300 de ani.

„În prezent, mă ocup de toate. Ne-am repartizat responsabilitățile. El un pic se ocupă mai mult de cultivarea măslinilor, adică este cel care pune îngrășăminte, curăță copacii, dar iarna mergem împreună și când avem nevoie de ajutor, bineînțeles, avem și oameni care ne ajută. Pentru calitatea uleiului este importat să strângi măslinele dimineața și să le presezi seara. În asta constă secretul de ce un ulei este de calitate superioară – ca măslinele să nu rămână multe zile în saci sau jos, pe plase. Este bine ca uleiul să fie presat în aceeași zi”.

Având prieteni în diferite țări, cum ar fi Rusia, Ucraina, Germania, și, evident, Republica Moldova, toți gustau din uleiul Dianei, atunci când veneau în ospeție în Grecia. La rândul lor, aceștia au recomandat-o pe Diana altor prieteni, care o sunau și o întrebau dacă livrează ulei în R. Moldova sau în România. Așa au și apărut primii clienți, iar producătoarea s-a văzut nevoită să îi dea uleiului o denumire – o denumire care să fie un simbol al păcii, al Greciei și să îi reprezinte într-un fel și familia. Astfel, alegerea a fost făcută în favoarea denumirii  „Olivius”, potrivit sursei citate.

Astfel, timp de trei ani, până în 2023, Diana a avut în Republica Moldova și un SRL, administrat de mama sa. Era foarte dificil, pentru că a venit cu uleiul în țară în plină pandemie, când nu se putea deplasa acasă. Cea care a ajutat-o a fost administratoarea grupului de Facebook „Susținem producătorii locali”, Alina Matei. Ea a inclus-o pe fondatoarea „Olivius” în acel grup, unde Diana a găsit mulți clienți și a legat multe prietenii.

Sursa foto: Diana Dabija / Arhiva personală

„Bineînțeles, am fost afectați și de războiul de alături, dar cel mai mult m-a distrus că mama s-a îmbolnăvit. Temporar, l-am închis, cu speranța ca într-o zi să pot să îl redeschid și să revenim legal pe piața din R. Moldova, pentru că eram și în magazine, și pe un site unde oamenii puteau să procure. Era mai accesibil, comenzile veneau mai repede”.

Deși a renunțat la SRL, Diana nu duce lipsă de clienți acasă. Unii vin de pe rețelele sociale, în timp ce alții apelează la telefon sau vin direct la mama Dianei. Mulți din Fălești deja cunosc uleiul „Olivius”, dar sunt și clienți din România, Ucraina, Rusia sau moldoveni din diasporă.

„Când am închis SRL-ul, credeam că gata, nu mai lucrez. Mă întrebam cum o să livrez, pentru că livrarea costă. Livrez din Creta la Atena, iar de la Atena – în R. Moldova. Mama primește coletele și sunt oameni care vin acasă să ia uleiul, dar sunt oameni care locuiesc în alt oraș sau sat, așa că livrăm prin intermediul serviciilor de curierat. Deși costurile de livrare au crescut, lumea nu renunță. Am clienți care din prima zi au cumpărat de la mine ulei. Nu ofer uleiul meu cu forța, doar ofer o calitate diferită”.

Sursa foto: Diana Dabija / Arhiva personală

Datorită faptului că este o afacere de familie, totul este transparent, spune producătoarea. Clienții au posibilitatea să vadă pe paginile de pe rețelele sociale când sunt strânse măslinele, când sunt presate sau când este ulei proaspăt.

„Dăm garanții de producător că într-adevăr este un ulei proaspăt, de calitate și nu este contrafăcut. Dacă omul își dorește într-adevăr să consume ulei și să aibă beneficii, este bine să-și găsească un producător. Nu neapărat să ia de la noi, dar să verifice unde sunt măslinii, în ce localitate, cine este producătorul, când a fost presat uleiul, ce calitate este. Într-un fel, câștig încrederea oamenilor și cine a luat o dată vine și a doua oară”.

Întreaga poveste a Dianei Dabija o puteți găsi AICI.

Articolul Și-a găsit vocația departe de casă. Află povestea impresionantă a unei profesoare din Fălești apare prima dată în Realitatea.md.