Sari la conținut

Cum au venit deputații moldoveni la serviciu, de Ziua Universală a Iei

  • de

Pe 24 iunie, marcăm Ziua Universală a Iei. Cu această ocazie, deputații din Parlamentul Republicii Moldova au venit la muncă îmbrăcați în principala piesă a portului tradițional.

„Deputații, angajații Parlamentului și oaspeții instituției legislative promovează frumusețea autentică a iei și a cămășii populare, purtând aceste piese vestimentare cu diferite ocazii. Fie că este vorba de ședințe oficiale, întâlniri de lucru sau evenimente culturale, aceștia aleg să îmbrace ia și cămașa tradițională, aducând un omagiu tradițiilor și demonstrând respectul față de moștenirea noastră culturală. Vă îndemnăm să purtați cu drag Ia!”, transmite reprezentanții Parlamentului Republicii Moldova.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Ia este o cămașă tradițională românească de sărbătoare, care este confecționată din pânză albă, bumbac, in sau borangic și împodobită cu mărgele și broderii la mâneci și la gât. Inițial, cămășile erau confecționate din pânză de in sau cânepă, iar mai târziu din mătase și bumbac. Frumusețea şi originalitatea iei a stat la baza multor creații populare românești. Portul național nu este doar un veșmânt tradițional, ci o adevărată marcă a românismului care va dăinui în timp. Țesută cu migală de meșterii populari, Ia poartă amprenta diverselor regiuni românești.

De asemenea, aceasta zi coincide și cu Sărbătoarea Sânzienelor.

Din popor se spune că noaptea de Sânziene este o noapte magică, un moment de linişte, de echilibru, în care se deschid porţile cerului şi lumea de dincolo vine în contact cu lumea pământeană. Totodată, se mai spune că mai ales în această noapte (23-24 iunie, noaptea premergătoare zilei Sfântului Ioan Botezătorul) cei norocoşi pot întâlni Sânzâienele. Acestea sunt fiinţe ireale, fantastice, făpturi luminoase din aer, albe, frumoase, binefăcătoare, care au numai însuşiri bune.

Articolul Cum au venit deputații moldoveni la serviciu, de Ziua Universală a Iei apare prima dată în Realitatea.md.