Sari la conținut

Chișinăul îi solicită Tiraspolului să asigure revenirea în siguranță a jurnalistului rus Timofei Iliușin pe malul drept

  • de

Biroul politici de reintegrare cere eliberarea din detenție a jurnalistului rus Timofei Iliușin, reținut în stânga Nistrului în timp ce încerca să documenteze un material jurnalistic. Chișinăul îi solicită Tiraspolului, de asemenea, să asigure posibilitatea revenirii lui Iliușin în siguranță pe malul drept.

„Pentru a elucida circumstanțele acestui incident a fost sesizat reprezentantul politic de la Tiraspol, cu solicitarea precizării motivelor reținerii, locului aflării, stării de sănătate a persoanei și cererea eliberării lui imediate din detenția ilegală, cu asigurarea posibilității revenirii în siguranță pe malul drept. Conform informațiilor disponibile, cetățeanul dat nu și-a legalizat dreptul de ședere pe teritoriul Republicii Moldova și nu a obținut acreditare pentru desfășurarea activităților jurnalistice în corespundere cu cerințele legislației naționale în vigoare”, a precizat Biroul de reintegrare într-un comentariu pentru Teleradio-Moldova.

Jurnalistul publicației independente SOTAvision, Timofei Iliușin, a fost reținut de către angajații așa-zisului „Minister al Securității” de la Tiraspol în timp ce se afla în regiunea transnistreană pentru a realiza un material jurnalistic privind respectarea drepturilor omului în regiune.

Promo-LEX și-a exprimat, pe 25 iunie, „profunda îngrijorare” față de reținerea lui Iliușin, solicitând public intervenția „de urgență” a Guvernului de la Chișinău și eliberarea imediată a jurnalistului. Totodată, Promo-LEX a cerut inițierea procedurilor legale pentru a pedepsi persoanele responsabile de reținerea arbitrară a lui Iliușin și asigurarea protecției drepturilor omului și a libertății presei în regiunea transnistreană.

Timofei Iliușin a solicitat azil politic în Republica Moldova în aprilie 2023, ca urmare a presiunilor politice din Rusia. Anterior, Iliușin a fost declarat indezirabil în regiunea transnistreană, în anul 2023, fără a i se oferi un motiv clar. În iunie 2022, Iliușin a părăsit Rusia, după ce a fost reținut pentru organizarea unui miting anti-război.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Chișinăul îi solicită Tiraspolului să asigure revenirea în siguranță a jurnalistului rus Timofei Iliușin pe malul drept apare prima dată în Realitatea.md.