Sari la conținut

Moldova face încă un pas spre UE! Negocierile de aderare, lansate oficial la Luxemburg

  • de

Negocierile de aderare ale Moldovei la Uniunii Europene au fost lansate oficial. Decizia statelor membre ale UE s-a anunțat după prima conferință interguvernamentală cu Republica Moldova, care a avut loc la Luxemburg.

După lansarea oficială a negocierilor de aderare, echipe guvernamentale din Moldova vor prezenta la Bruxelles progresul în procesul de aliniere a legislației naționale la cea europeană. Primele capitole de negociere vor fi deschis la începutul anului 2025, conform Crtistinei Gherasimov.

La Luxemburg se află şi o delegație care reprezintă Republica Moldova, în frunte cu premierul Dorin Recean, din componența căreia fac parte mai mulţi membri ai cabinetului de miniştri, inclusiv viceprim-ministra Cristina Gherasimov, responsabilă de domeniul integrării europene.

Precizăm că și Ucraina a primit undă verde pentru negocieri. Decizia a fost anunțată cu vreo câteva ore înainte de hotărârea care vizează Republica Moldova.

Maia Sandu a mulțumit liderilor europeni pentru sprijinul acordat Moldovei în parcursul său european. În același timp, Moldova și Ucraina au primit felicitări de la primele persoane din UE: Ursula vond der Leyen, Charles Michel și Roberta Metsola, dar și de la alți oficiali de rang înalt și misiuni diplomatice acreditate în țara noastră.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Republica Moldova a depus cererea de aderare la UE în martie 2022, la scurt timp după izbucnirea războiului din Ucraina. Câteva luni mai târziu, în iunie 2022, am primit statut de țară candidată pentru aderare, iar în decembrie 2023 s-a decis deschiderea tratativelor.

Pe 21 iunie, Maia Sandu a semnat decretul privind negocierile de aderare a Moldovei la UE. Obiectivul setat de către autoritățile de la Chişinău este ca până în 2030 țara noastră să adere la Uniunea Europeană.

Articolul Moldova face încă un pas spre UE! Negocierile de aderare, lansate oficial la Luxemburg apare prima dată în Realitatea.md.