Sari la conținut

Se cere intervenția urgentă a Chișinăului în cazul jurnalistului rus reținut în Transnistria. I-a fost refuzat azilul

  • de

„Promo-LEX”, asociația pentru promovarea democrației și a drepturilor omului, și-a exprimat marți, 25 iunie curent, profunda îngrijorare față de reținerea jurnalistului rus Timofei Iliușin în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Acesta activează la publicația independentă SOTAvision și a fost reținut de către angajații așa-zisului „Minister al Securității” din regiun, în timp ce se afla acolo pentru a realiza un material jurnalistic. Colegii de la Zona de Securitate, prima platformă din Republica Moldova creată pentru a reflecta situația din regiune, a scris, tot azi, că Inspectoratul General pentru Migrație din Moldova ar fi refuzat de a-i acorda azil.

Timofei Iliușin a contactat redacția SOTAvision în seara zilei de 24 iunie 2024, avertizând că riscă să fie arestat. Conform publicației, jurnalistul se afla în regiunea transnistreană pentru a documenta și raporta despre încălcările drepturilor omului și persecuțiile politice din zonă. Anterior, a fost declarat indezirabil în regiunea trasnsnistreanî în anul 2023, fără a i se oferi un motiv clar.

Timofei Iliușin a solicitat azil politic în Republica Moldova în aprilie 2023, ca urmare a presiunilor politice din Rusia. Înainte de aceasta, el a părăsit Rusia în iunie 2022, după ce a fost reținut pentru organizarea unui miting anti-război. De asemenea, a fost supus hărțuirilor și presiunilor din partea autorităților ruse, inclusiv intimidării membrilor familiei sale.

Promo-LEX a solicitat intervenția urgentă a Guvernului Republicii Moldova pentru:

Eliberarea imediată a jurnalistului Timofei Iliușin, dacă acesta se mai află în detenție.
Inițierea procedurilor legale pentru a pedepsi persoanele responsabile de reținerea arbitrară a jurnalistului.
Asigurarea protecției drepturilor omului și a libertății presei în regiunea transnistreană.

„Este esențial ca autoritățile să acționeze rapid pentru a proteja drepturile fundamentale ale lui Timofei Iliușin și pentru a demonstra angajamentul Republicii Moldova față de libertatea presei și drepturile omului,” a declarat Vadim Vieru, avocat, Director de Program în cadrul Asociației Promo-LEX.

Promo-LEX face un apel către organizațiile internaționale și reprezentanțele diplomatice să se implice activ în acest caz și să sprijine eforturile de eliberare și protecție a jurnalistului.

În același timp este de menționat că Zona de Securitate a transmis seara că, potrivit informațiilor obținute de jurnaliști, pe 3 iunie, Inspectoratul General pentru Migrație din Moldova i-a trimis lui Iliușin notificarea despre refuzul de ai fi acordat azil. Informația nu este confirmată oficial.

Deocamdată, un comentariu public din partea Biroului Politici de Reintegrare nu a fost publicat.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Se cere intervenția urgentă a Chișinăului în cazul jurnalistului rus reținut în Transnistria. I-a fost refuzat azilul apare prima dată în Realitatea.md.