Sari la conținut

Ucraina-UE. Vladimir Zelenski: „Am făcut din acest vis realitate”; felicitarea Maiei Sandu pentru poporul ucrainean

  • de

„Felicitări președintelui Ucrainei, Vladimir Zelenski, și poporul ucrainean despre lansarea oficială a negocierilor de aderare la UE. Împreună, suntem uniți pentru un viitor pașnic și prosper”. Mesajul a fost transmis de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, prin rețeaua socială X.

Congratulations to @ZelenskyyUa and the Ukrainian people on the formal launch of EU accession negotiations today.

Together, we stand united for a peaceful and prosperous future.

— Maia Sandu (@sandumaiamd) June 25, 2024

Președintele Vladimir Zelenski s-a arătat mulțumit de ziua de azi și le-a spus ucrainenilor că demonstrează că pot să realizeze chiar și cele mai mari vise.

„Când am semnat cererea de aderare la UE în a 5-a zi a războiului pe scară largă, mulți au spus că nu a fost altceva decât un vis. Dar am făcut din acest vis realitate. Am reușit acest lucru, am convins și am înlăturat orice îndoială. În iunie 2022, statutul de candidat al Ucrainei a fost aprobat în ciuda opoziției. În decembrie 2023, liderii europeni au susținut decizia politică de a începe negocierile cu Ucraina. Astăzi încep negocierile. Între acești pași, au existat mii de întâlniri și apeluri. Condiții pe care Ucraina le-a îndeplinit pe deplin. Legile care au fost adoptate și implementate. Și cel mai important, determinarea poporului nostru, a națiunii noastre. Determinarea care a funcționat, care nu a eșuat Ucraina și toată Europa și care demonstrează că toți ucrainenii împreună, toți europenii împreună, sunt capabili să realizeze chiar și cele mai mari vise – capabile să câștige”, este mesajul său postat pe X.

When we signed the application for EU membership on the fifth day of the full-scale war, many said it was nothing but a dream. But we made this dream a reality. We achieved this, persuaded, and dispelled every doubt. In June 2022, Ukraine’s candidate status was approved despite… pic.twitter.com/MnZa1Duynp

— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) June 25, 2024

Este de menționat că, seara, încep și negocierile de aderare al Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Prezentatoarea RLIVE TV Ileana Pîrgaru transmite de la Luxemburg cele mai importante știri, contra cronometru, dar şi va încerca să afle de la oficiali mai multe despre aderarea Moldovei la UE și pașii pe care urmează să îi întreprindem după ce încep negocierile de aderare.

Republica Moldova a depus cererea de aderare la UE în martie 2022, la scurt timp după izbucnirea războiului din Ucraina. Câteva luni mai târziu, în iunie 2022, am primit statut de țară candidată pentru aderare, iar în decembrie 2023 s-a decis deschiderea tratativelor. Pe 21 iunie, Maia Sandu a semnat decretul privind negocierile de aderare a Moldovei la UE. Obiectivul setat de către autoritățile de la Chişinău este ca până în 2030 țara noastră să adere la Uniunea Europeană.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Ucraina-UE. Vladimir Zelenski: „Am făcut din acest vis realitate”; felicitarea Maiei Sandu pentru poporul ucrainean apare prima dată în Realitatea.md.