Sari la conținut

VIDEO Resturile unei rachete s-au prăbușit peste un sat din China. ”Este extrem de toxic și cancerigen”

  • de

Resturile unei rachete au fost văzute sâmbătă căzând peste un sat din sud-vestul Chinei.

Imaginile dramatice au apărut online la scurt timp după ce o rachetă de transport Long March 2C a explodat la ora locală 15:00, la centrul de lansare a satelitului Xichang din provincia de sud-vest Sichuan, scrie CNN.

Racheta a trimis pe orbită Space Variable Objects Monitor, un satelit puternic dezvoltat de China și Franța pentru a studia cea mai îndepărtată explozie de stele, cunoscută sub numele de explozii de raze gamma.

Liderul chinez Xi Jinping a promis că va stabili țara ca putere spațială dominantă, intensificând misiunile pentru a concura cu alte mari puteri mondiale, inclusiv cu Statele Unite.

”A fost un miros înțepător și sunetul unei explozii”

Alte videoclipuri au arătat mai multe unghiuri ale resturilor care cădeau. Într-un astfel de clip pot fi văzuți mai mulți săteni, inclusiv copii, care fug în timp ce priveau înapoi la obiectul portocaliu de pe cer, acoperindu-și urechile.

Martorii de pe rețelele de socializare spun că au auzit o explozie puternică după ce resturile s-au prăbușit în pământ.

Locuitorii au fost rugați să-și părăsească casele și alte clădiri cu o oră înainte de lansare și să se împrăștie în zone mai deschise pentru a observa cerul. Ei au fost avertizați să se țină departe de resturi pentru a preveni vătămările cauzate de „gaze toxice și explozie”, potrivit notificării.

”Este extrem de toxic și cancerigen”

Markus Schiller, expert în rachete și cercetător senior asociat la Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm, a declarat că resturile par să fie prima etapă de amplificare a rachetei Long March 2C, care folosește un propulsor lichid constând din tetroxid de azot și dimetilhidrazină nesimetrică (UDMH).

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Această combinație creează întotdeauna aceste urme de fum portocaliu. Este extrem de toxic și cancerigen”, a spus Schiller.

Astfel de incidente se întâmplă frecvent în China datorită locației centrului său de lansare, a spus el.

Dacă doriți să lansați ceva pe orbita joasă a Pământului, de obicei îl lansați în direcția estică pentru a obține un impuls suplimentar de la rotația Pământului. Dar cu siguranță există întotdeauna câteva sate în această cale”.

Resturile de rachete chineze au mai căzut și înainte peste oameni și sate

China s-a confruntat anterior cu critici din partea comunității spațiale internaționale pentru manipularea deșeurilor de la rachetele sale scăpate de sub control atunci când reintră pe Pământ.

În 2021, NASA a criticat China pentru nerespectarea standardelor responsabile, după ce resturi de la racheta sa scăpată de sub control Long March 5B au plonjat în Oceanul Indian, la vest de Maldive, după ce au reintrat în atmosferă.

Articolul VIDEO Resturile unei rachete s-au prăbușit peste un sat din China. ”Este extrem de toxic și cancerigen” apare prima dată în Realitatea.md.