Sari la conținut

Anca Dragu, despre revizuirea indicatorilor bugetari: Economia a mers mai lent decât prognozele inițiale

  • de

Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Anca Dragu, a comentat revizuirea indicatorilor bugetari într-o intervenție la RLive TV, subliniind că primele prognoze economice au fost mai optimiste decât realitatea actuală, scrie Bani.md.

„Prognozele pe care le aveam pe intern erau mai aproape de aceste cifre de astăzi. Or, prognozele au fost discutate cu FMI și Comisia Europeană. Revizuirea veniturilor arată că economia a mers mai lent față de cât au crezut cei care au făcut prognoza”, a explicat Anca Dragu.

Pentru a răspunde condițiilor economice, BNM a ajustat rata de politică monetară la 3,6%, situându-se în partea inferioară a țintirii inflației, în contextul în care anterior rata a fost de 21,5% când inflația a atins 34%. Rata de politică monetară a fost redusă de trei ori, iar rezervele obligatorii au fost ajustate de la 43% la 39% pentru valută și de la 33% la 29% pentru lei.

„Piața este inundată de lichidități pe termen scurt. Avem măsuri pentru a mișca piața. Resursele pe care le atrag băncile sunt depozitate la BNM pentru care banca plătește. Acest model de business trebuie modificat”, a adăugat guvernatoarea BNM.

Revizuirea bugetară indică o reducere a veniturilor bugetare la 65,8 miliarde de lei și un deficit de 16,7 miliarde de lei, evidențiind necesitatea unor ajustări economice pentru a asigura stabilitatea financiară a țării.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Anca Dragu, despre revizuirea indicatorilor bugetari: Economia a mers mai lent decât prognozele inițiale apare prima dată în Realitatea.md.