Sari la conținut

Funcțiile de top ale UE s-au împărțit: Von der Leyen, António Costa, Kaja Kallas au fost aprobați de negociatori

  • de

Un acord a fost obținut înainte de summitul UE, desemnând următorii lideri pentru instituțiile europene: Ursula von der Leyen va rămâne președinte al Comisiei Europene, António Costa din Portugalia va prelua funcția de președinte al Consiliului European, iar Kaja Kallas, prim-ministrul Estoniei, va deveni înalt reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate (șeful diplomației europene), transmite euractiv.ro.

Această decizie, raportată de Frankfurter Allgemeine Zeitung, a fost luată marți de către negociatorii Partidului Popular European (PPE), ai social-democraților și ai liberalilor. Ursula von der Leyen va fi nominalizată oficial pentru un al doilea mandat la Consiliul European de joi, dar va trebui să fie aleasă și de către Parlamentul European, probabil în jurul mijlocului lunii iulie.

António Costa, un social-democrat, va prelua conducerea Consiliului European, în timp ce Kaja Kallas, de la liberali, va prelua rolul de șef al diplomației europene.

În reuniunea Consiliului European programată pentru joi și vineri la Bruxelles, unde sunt așteptați cei 27 de lideri UE, au fost desemnați negociatorii pentru grupurile politice majore:

Partidul Popular European (PPE): Premierul grec Kyriakos Mitsotakis și fostul președinte al Consiliului European, Donald Tusk
Partidul Socialiștilor Europeni (PES): Cancelar german Olaf Scholz și premierul spaniol Pedro Sánchez
Renew Europe: Președintele francez Emmanuel Macron și premierul olandez Mark Rutte

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Pentru aprobarea numirilor în funcții de vârf, este necesară o majoritate calificată, adică voturile a cel puțin 20 de șefi de guvern reprezentând cel puțin 65% din populația UE.

Surse din FAZ (Frankfurter Allgemeine Zeitung) indică faptul că președintele Consiliului European, Charles Michel, a acceptat să acorde o importanță adecvată priorităților PPE în agenda Consiliului European. De notat că PPE a obținut cele mai multe locuri în Parlamentul European în urma alegerilor europene recente.

Articolul Funcțiile de top ale UE s-au împărțit: Von der Leyen, António Costa, Kaja Kallas au fost aprobați de negociatori apare prima dată în Realitatea.md.