Sari la conținut

Îi va întâlni Dodon pe „eliberatorii” lui Putin cu flori sau îl va ruga vreodată să intervină militar? Cum răspunde

  • de

Fostul președinte de țară, socialistul Igor Dodon, subliniază cu orice ocazie că Republica Moldova este o țară neutră. Recent a făcut-o încă o dată pentru interviul acordat redacției Current Time, unde a fost întrebat, ce era să facă, dacă în 2022 era să fie încă șef de stat și Vladimir Putin era să-i ceară să folosească teritoriul nostru pentru a ataca Ucraina. A mai fost întrebat dacă îi va întâlni pe „eliberatorii” președintelui rus cu flori sau îl va ruga vreodată să intervină militar în Republica Moldova?

„Aș fi refuzat categoric, suntem o țară neutră. … Aș acționa în conformitate cu statutul constituțional al Republicii Moldova, care spune clar că avem un stat neutru. Iar un stat neutru nu ar trebui să intervină în asta. Din păcate, statutul neutru al Republicii Moldova este încălcat acum. Dacă Maia Sandu a vrut să folosească și să facă ceea ce face, măcar ar fi trebuit să se adreseze societății moldovenești, cetățenilor moldoveni: „Ascultați, avem un statut neutru, dar avem probleme prin apropiere, ucrainenii, frații, să schimbăm statutul la neutru și vă vom ajuta.” Dar ea nu a făcut-o. Și cred că în viitor, desigur, va trebui să răspundem pentru asta. Dar. Pentru a termina acest gând. Aici sunt exerciții militare cu americanii, cu NATO. Chiar ieri, Guvernul Republicii Moldova a adoptat un proiect de acord conform căruia armata moldovenească va participa la misiunile NATO pe cheltuiala României. Aceste contingente, împreună cu țările NATO, ne preocupă. În urmă cu câteva luni, Moldova a semnat un acord de cooperare militară cu Franța pentru a crea oportunități pentru Legiunea Franceză. Cumpărăm în mod activ arme. Se cheltuiesc mulți bani pe asta, mai mult decât pe profesori. [Conform ajustărilor bugetului de stat din iunie 2024: cheltuieli cu educația în Moldova – 18,3 miliarde lei sau 22,2%; cheltuieli cu apărarea națională – 1,7 miliarde lei sau 2,1% – NOTA REDACȚIEI]. Am început să adunăm rezerviști. Masiv în Moldova. Toate acestea mă preocupă ca cetățean al Moldovei care locuiește în Moldova, care nu a fugit în Rusia sau undeva, care are o familie aici, fiul meu merge la școală în fiecare zi. Mi-e teamă că nu vom avea un război. Și actualul guvern face forță pentru acest lucru”, a declarat Igor Dodon.

„Consider că trebuie să facem tot posibilul pentru ca Moldova să nu se transforme într-un teren de antrenament militar, așa cum se întâmplă în Ucraina. Și asta depinde în primul rând de cei care vor conduce Moldova după aceste alegeri – prezidențiale, parlamentare. Dacă politicienii responsabili conduc, dacă suntem la putere împreună cu cineva sau cu reprezentanții noștri, atunci vom face tot posibilul. Sunt încrezător că ne vom asigura că avem pace și că toată lumea ne respectă statutul neutru. Aceasta este poziția mea. Desigur, ne vom apăra țara împotriva oricărei agresiuni – atât din Vest, cât și din Est. Dar cred că vom reuși să-i facem pe partenerii noștri, atât din Vest, cât și din Est, să facă tot posibilul pentru a ne asigura că suntem respectați ca țară neutră”, a continuat el.

„Nu voi saluta cu flori nici militarii occidentali, nici estici. Voi face tot posibilul ca în Moldova să fie pace. Dacă autoritățile actuale aduc război în Moldova, atunci noi, moldovenii, ar trebui să ne gândim la asta. Dacă este necesar, ridicați-vă pentru a restabili statutul neutru al republicii. Aceasta este poziția mea. Nu voi cere nimănui – nici din Vest, nici din Est – să trimită trupe în Republica Moldova”, a conchis Igor Dodon.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Îi va întâlni Dodon pe „eliberatorii” lui Putin cu flori sau îl va ruga vreodată să intervină militar? Cum răspunde apare prima dată în Realitatea.md.