Sari la conținut

În anul 2023, circa 31% din serviciile prestate de ASP au fost oferite gratuit. Care au fost cele mai solicitate?

  • de

În anul 2023, circa 31% din serviciile prestate de Agenția Servicii Publice au fost oferite gratuit. Anunțul a fost făcut de ASP.

„În prezent, nomenclatorul de servicii al Agenției Servicii Publice include 203 tipuri de servicii, dintre care 89 sunt prestate cu titlu gratuit sau au opțiuni de prestare gratuită anumitor categorii de solicitanți. Menționăm că în unele cazuri de prestare gratuită a serviciilor de către ASP, se percepe, însă, o taxă de stat, în baza prevederilor Legii a taxei de stat”, transmite ASP.

Printre cele mai solicitate servicii prestate gratuit de către instituție au fost:

eliberarea primului buletin de identitate (cca 26 806 servicii în anul 2023);
înregistrarea nașterii (cca 10 041 de servicii în anul 2023);
înregistrarea decesului (cca 11 659 de servicii în anul 2023);
înregistrarea căsătoriei (cca 7 459 de servicii în anul 2023);
radierea persoanelor juridice din Registrul de stat (cca 8 716 de servicii în anul 2023);
transcrierea actului de stare civilă (cca 5 198 de servicii în anul 2023);
servicii de licențiere (cca 997 de servicii lunar).

Pentru 8 din 27 de servicii de stare civilă prestate gratiuit se aplică o taxă de stat în mărime de 50 lei( înregistrarea căsătoriei, înregistrarea divorțului, schimbarea numelui, reconstrucția actului de stare civilă, modificarea actului de stare civilă, eliberarea certificatului de stare civilă, extrasului multilingv, întocmirea și expedierea interpelărilor).

„În afară de aceasta, la eliberarea gratuită a primului buletin de identitate , cetățeanul va plăti doar 50 de lei, taxa de stat pentru înregistrarea la domiciliu și/sau la reședința temporară, care se efectuează concomitant cu eliberarea primului buletin de identitate al cetățeanului RM.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul În anul 2023, circa 31% din serviciile prestate de ASP au fost oferite gratuit. Care au fost cele mai solicitate? apare prima dată în Realitatea.md.