Sari la conținut

iute Moldova: Planul de continuitate a afacerii – soluția pentru stabilitate în vremuri economice nesigure

  • de

În contextul economic imprevizibil de astăzi, companiile se confruntă constant cu provocări care le amenință supraviețuirea și sustenabilitatea. Sergiu Sobuleac, CEO al iute Moldova, subliniază că un plan solid de continuitate a afacerii este esențial pentru gestionarea riscurilor și menținerea operațiunilor fără întreruperi în fața perturbărilor neașteptate.

Adesea, companiile ignoră riscurile care nu sunt imediat vizibile, audibile sau tangibile. Totuși, gestionarea proactivă a riscurilor, în loc de reacția la apariția acestora, face adesea diferența între companiile de succes și celelalte.

Continuitatea afacerii ar trebui să fie o prioritate în orice domeniu unde livrarea neîntreruptă a serviciilor și protejarea încrederii clienților sunt esențiale. La iute, înțelegem că apariția incidentelor este inevitabilă, iar pregătirea preventivă este cheia minimizării pierderilor. Vă invităm să reflectați asupra importanței asigurării continuității afacerii în industria dumneavoastră și să considerați implementarea unui plan robust de continuitate pentru a proteja și consolida încrederea clienților dumneavoastră.

Pentru a atinge obiectivele, o afacere necesită o viziune pe termen lung – atât pași mici, cât și perspective pe termen lung. Dar ce facem dacă apare un obstacol? Renunțăm, închidem toate operațiunile sau începem să ne gândim cum să continuăm? Cel care a anticipat posibilele obstacole și știe cum să le evite, sau are un plan B pentru a merge mai departe, va atinge obiectivele mult mai rapid. După cum spune un vechi proverb: „Omul prevăzător își face vara sanie și iarna căruță.”

Planul de continuitate a afacerii este o expresie cunoscută de mulți, dar puțini o utilizează eficient ca instrument de gestionare a riscurilor. Este esențial să facem distincția între un plan de continuitate și un plan de recuperare, deoarece, deși sunt legate, acestea nu sunt sinonime. Planul de continuitate a afacerii vizează menținerea proceselor companiei în funcțiune cu perturbări minime, în timp ce planul de recuperare se concentrează pe restabilirea operațiunilor după o întrerupere.

Am analizat procesele de afaceri, am evaluat scenarii și am planificat acțiuni pentru a evita întreruperile și a răspunde eficient în situații dificile. Adesea, soluțiile noastre se bazează pe competența persoanelor care gestionează aceste procese. Totuși, dacă o persoană-cheie nu este disponibilă, impactul asupra afacerii poate fi semnificativ.

Atacurile cibernetice, tot mai frecvente la nivel mondial, au ca scop perturbarea funcționării proceselor sau blocarea accesului la datele companiilor pentru a solicita răscumpărări. Totuși, întreruperile în activitatea unei afaceri pot apărea și din cauze mai simple. Cu cât durata întreruperii este mai lungă, cu atât daunele pentru toți cei implicați sunt mai mari.

Companiile de succes trebuie să aibă planuri solide de continuitate a afacerii pentru toate procesele și funcțiile esențiale. Întregul lanț valoric trebuie protejat prin planuri care să minimizeze impactul obstacolelor și al întreruperilor. Aceste planuri trebuie să fie practice, dezvoltate cu ajutorul consultanților externi, dacă este necesar, dar bazate în primul rând pe cunoștințele interne despre factorii negativi potențiali și măsurile preventive.

Chiar și cu o planificare riguroasă, întreruperile se întâmplă. Totuși, impactul acestora este considerabil mai mic atunci când există soluții bine gândite și testate, gata să îmbunătățească rapid situația. Planurile de continuitate și de recuperare a afacerii nu ar trebui să adune praf pe un raft; acestea trebuie testate și actualizate regulat pentru a asigura eficiența în scenarii reale. De exemplu, dacă o întrerupere afectează simultan toți competitorii, cine va ieși învingător? Cel care a avut planuri pregătite pentru a relua rapid activitatea sau cel care va rezolva situația ad-hoc?

Mai jos sunt listate beneficiile unui plan de continuitate eficient:

Menținerea operațiunilor de afaceri în timpul și după un incident;
Recuperarea mai rapidă a operațiunilor după întreruperi;
Reducerea costurilor și a duratei întreruperii;
Diminuarea riscurilor și a expunerii financiare;
Creșterea încrederii și a fidelității clienților;
Protejarea reputației companiei.

În concluzie, investiția în resurse pentru pregătirea operațiunilor companiei în fața situațiilor neașteptate este rațională, indiferent de domeniul în care activăm, fie că este vorba despre fintech, precum iute, fie alt domeniu. Este crucial ca planurile pregătite să fie funcționale în practică, nu doar teoretice pe hârtie.

iute Moldova este o subsidiară a iute Group, o companie fintech înființată în 2008 în Estonia. Grupul este specializat în finanțare pentru consumatori, servicii de plată, servicii bancare și produse de asigurare. Deservește clienți din Albania, Bulgaria, Moldova și Macedonia de Nord. iute Group își finanțează portofoliile de credite cu acțiuni, depozite și obligațiuni garantate pe Piața reglementată a Bursei de Valori din Frankfurt și pe Lista principală Nasdaq Baltic.

Articolul iute Moldova: Planul de continuitate a afacerii – soluția pentru stabilitate în vremuri economice nesigure apare prima dată în Realitatea.md.