Sari la conținut

Louis Vuitton și-a cerut scuze de la România. Compania a retras de pe piață articolele inspirate din ia românească

  • de

Louis Vuitton și-a retras controversata bluză inspirată de ia românească, după un val de critici online. Reprezentanții brandului și-au exprimat regretele într-o discuție cu ambasadorul României în Franța, atribuind incidentul unei erori „neintenționate”.

În urma acestui episod, Ministerul Culturii pregătește o serie de evenimente în parteneriat cu Louis Vuitton, concentrându-se pe promovarea iei tradiționale românești și a patrimoniului cultural românesc, trasmite antena3.ro.

Articolul vestimentar în cauză, parte din colecția 2024, a fost proiectat de Nicolas Ghesquière. Comunitatea online „La Blouse Roumaine” a inițiat o petiție cerând retragerea iei din colecție și acreditarea sursei de inspirație, rezultând în campania „Give Credit”.

„A fost o campanie diferită față de alte cazuri, pentru că de data aceasta am cerut brandului LV să scoată acea cămașă numită „balon” din colecție. În al doilea rând, am cerut comunității noastre să participe, să susțină campania cu mărturii despre acest port tradițional”, a declarat Andreea Tănăsescu, inițiatoarea mișcării „La Blouse Roumaine”.

Bluza era parte din colecția Summer Beach, costa 5.000 de euro și era descrisă drept o piesă aerisită, fabricată în Italia și inspirată de o „siluetă romantică, cu detalii grafice pentru un look proaspăt si boem”.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Comunitatea „La Blouse Roumaine”, condusă de Andreea Tanasescu, a fondat proiectul „Give Credit” prin care a încercat să educe atât artizanii dar și marile companii să colaboreze în astfel de proiecte. Pe meșteșugari îi invață să își ceară drepturile, iar pe retaileri îi educă să obțină dreptul de utilizare a unor elemente din cultura tradițională și să îi recompenseze pe artizani pentru că le exploatează munca și traiul.

Ce răspuns a oferit casa de modă Louis Vuitton după ce scandalul legat de ia românească a luat amploare

Articolul Louis Vuitton și-a cerut scuze de la România. Compania a retras de pe piață articolele inspirate din ia românească apare prima dată în Realitatea.md.