Sari la conținut

Primul Campionat Barista din Moldova: Julius Meinl Barista Cup 2024 – un eveniment de referință în industria cafelei

  • de

Sâmbătă, 22 iunie, la Chișinău a avut loc primul campionat barista din Republica Moldova, Julius Meinl Barista Cup 2024, un eveniment care a reunit cei mai talentați barista din țară, care activează în locațiile partenere Julius Meinl. Competiția, organizată de Julius Meinl, a marcat o premieră pentru industria locală a cafelei și a adunat un public numeros, curios să descopere arta de a prepara o cafea de cea mai înaltă calitate.

Pe parcursul întregului eveniment, spectatorii au avut ocazia să urmărească prezentările celor 11 finaliști. Fiecare prestație a decurs în 4 etape: 7 minute oferite pentru a pregăti stația de lucru, 12 minute pentru a seta utilajele și a exersa, 12 minute de concurs și 7 minute pentru a executa rutina de curățare. În timpul etapei de concurs, specialiștii barista au preparat trei tipuri de băuturi: espresso, cappuccino și o băutură de autor, fiecare punându-și amprenta personală asupra fiecărei creații. Evenimentul a impresionat cu o atmosferă vibrantă, prestații excepționale ale concursanților, networking și cafea de cea mai înaltă calitate.

Julius Meinl Barista Cup a avut un juriu profesionist format din patru membri cu o expertiză puternică în industrie: Eugeniu Bărnaz – Technical Judge, Radu Anton și Emelian Vadim – Sensory Judges și Serghei Taras –  Head Judge, fiecare având criterii specifice de evaluare:

Technical Judge: a evaluat precizia și eficiența tehnicilor utilizate în procesul de preparare, abilitatea de manipulare a echipamentelor și calitatea produsului final;
Sensory Judges: au analizat gustul, textura și prezentarea băuturilor, evaluând echilibrul aromelor, calitatea de cremei de lapte și aspectul vizual;
Head Judge: a supravegheat toți concurenții și membrii juriului pe parcursul competiției pentru a se asigura că totul s-a desfășurat conform regulilor și standardelor unui campionat barista profesionist.

​​După o zi plină de prestații impresionante, Alexandru Garaz, specialist barista la Poetry Coffeeshop a fost desemnat Campion Național, urmând să reprezinte Republica Moldova în marea finală de la Viena, unde va concura pentru titlul de top barista Julius Meinl la nivel global. Pe locul al doilea s-a clasat Vladimir Chzou, barista la Red Rabbit Coffee, care a impresionat juriul prin tehnica impecabilă de preparare a unui espresso. Locul al treilea a fost ocupat de Iulia Cusursuz, specialist barista la 2YOU Coffee, care a captat atenția juriului prin  precizia tehnică și abilitățile de latte art. De asemenea, juriul a decis să acorde un premiu special pentru cea mai originală băutură de autor, mențiune care a mers la Alexandra Rața, specialist barista la Castel MIMI.

„Evenimentul de astăzi este o provocare și o motivație suplimentară pentru fiecare specialist barista de a-și crește competențele profesionale și de a deveni un specialist de înaltă clasă. Cum să devii un specialist de înaltă clasă? Prin încadrarea și alinierea la o competiție de talie globală, precum Julius Meinl Barista Cup 2024”, a declarat Victor Buga, director comercial Provitus Grup, distribuitor exclusiv Julius Meinl în Republica Moldova.

Anul acesta Julius Meinl Barista Cup a scris istorie, fiind primul campionat barista organizat în Republica Moldova. Evenimentul promite să devină o tradiție anuală, care va inspira și motiva specialiștii din întreaga țară să-și perfecționeze abilitățile și să ridice standardele de preparare a cafelei.
Despre Julius Meinl

Fondat în 1862, Julius Meinl este unul dintre cei mai vechi prăjitori de cafea din lume și o marcă iconică de cafea din Viena. Cu fiecare ceașcă de cafea, brandul ne invită în lumea experiențelor senzoriale memorabile. Julius Meinl s-a dezvoltat odată cu experiența și expertiza de peste 160 de ani, transmisă din generație în generație, asigurând astfel cea mai bună calitate la fiecare cafea servită. Profesionalismul și gustul inconfundabil al cafelei Julius Meinl face ca brandul să fie numărul 1 în domeniul său. De 13 ani, brandul își urmează scopul de a aduce și promova Cultura Cafenelei Vieneze în localurile și casele iubitorilor de cafea de calitatea premium, din Republica Moldova.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Primul Campionat Barista din Moldova: Julius Meinl Barista Cup 2024 – un eveniment de referință în industria cafelei apare prima dată în Realitatea.md.