Sari la conținut

Saga care a durat 12 ani! Julian Assange a fost eliberat, după ce a semnat un acord prin care a pledat vinovat

  • de

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a fost eliberat, după ce a semnat un acord prin care a pledat vinovat pentru încălcarea legii privind spionajul. Este vorba de o sagă, așa cum o descrie presa internațională, care a durat 12 ani. În prezent, are interdicție de a se întoarce în SUA.

În timpul audierilor, care au durat 3 ore, Assange a pledat vinovat pentru un singur capăt de acuzare. Mai exact, este vorba despre conspirație pentru obținerea și  dezvăluirea  documentelor clasificate privind securitatea națională a Statelor Unite.

„În timpul activității de jurnalist, mi-am încurajat sursele să furnizeze informații care erau clasificate, cu scopul de a publica acele informații”, a declarat Assange în fața tribunalului. „Am crezut că Primul Amendament protejează această activitate, dar accept faptul că a fost…o încălcare a statutului de spionaj”, a adăugat Assange.

Barry Pollack, avocatul acestuia, a declarat, la ieșirea din tribunal, că munca depusă de WikiLeaks va continua, iar „Assange va fi în continuare, fără niciun dubiu, o forță a libertății de exprimare și a transparenței”, potrivit The Guardian.

Assange s-a prezentat în fața instanței într-un costum negru, cu cravată. El a zburat de la Londra cu un avion charter, iar zborul a costat nu mai puțin de 500.000 de dolari.

Soția sa, Stella Assange, a făcut apel la donații urgente pentru a acoperi costurile de zbor.

Ea a declarat că soțului ei „nu îi este permis să zboare cu linii comerciale” și că „orice contribuție ar fi de ajutor”.

Departamentul de Justiție al Statelor Unite a publicat un comunicat, prin care transmite că fondatorul WikiLeaks a primit interdicție de a se mai întoarce în SUA.

„În urma impunerii sentinenței, acesta va pleca din Statele Unite în țara sa nativă, Australia. Potrivit acordului semnat, Assange are interdicție de a se întoarce în Statele Unite fără a primi permisiune”, se arată în comunicat.

Julian Assange a plecat din sala de judecată ca un om liber și în aplauzele susținătorilor săi.  El a fost condus pe aeroportul din Saipan, un teritoriu american din Caraibe, unde a avut loc procesul. De acolo, fondatorul Wikileaks s-a urcat într-un avion către Australia, întorcându-se astfel acasă după 12 ani.

Assange, născut în Australia, a petrecut mai mult de cinci ani de zile într-o închisoare de înaltă securitate din Marea Britanie. Înainte de asta, el a stat 7 ani în Ambasada Ecuadorului la Londra, în timp ce se confrunta cu mai multe acuzații, inclusiv de abuz sexual în Suedia.

Susținătorii acestuia îl văd ca pe o victimă, deoarece a expus greșelile făcute de Statele Unite și posibilele crime, inclusiv în războaie precum Iraq și Afganistan. Guvernul australian a susținut eliberarea lui Assange și a purtat discuții pe această temă, de mai multe ori, cu oficialii americani.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Saga care a durat 12 ani! Julian Assange a fost eliberat, după ce a semnat un acord prin care a pledat vinovat apare prima dată în Realitatea.md.