Sari la conținut

Serbia se declară pregătită să facă „compromisuri” în relația cu Kosovo

  • de

Noul prim-ministru sârb, Milos Vucevic, a expus într-un interviu pentru AFP, citat de Agerpres, provocările majore cu care se confruntă guvernul său, printre care relaţia cu Kosovo sau scandalul trimiterii de muniție în Ucraina, dând asigurări că ţara sa este pregătită să facă compromisuri cu Kosovo.

Serbia este „absolut pregătită să discute cu Kosovo, să încheie acorduri, să facă compromisuri”, a asigurat Milos Vucevici înaintea unei întâlniri dintre preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, şi prim-ministrul din Kosovo, Albin Kurti, prima după aproape un an.

„Este mai bine să stai în jurul unei mese de o mie de ori fără rezultate decât să ai un singur incident pe teren. Mai bine să te aşezi, să te întâlneşti, să încerci să vorbeşti unul cu celălalt. Totul mai degrabă decât o escaladare”, a adăugat el, fără a preciza care ar putea fi natura compromisurilor la care ar fi dispusă partea sârbă.

El i-a atribuit lui Kurti responsabilitatea pentru starea de „moarte clinică” în care se află dialogul Serbia-Kosovo: „Cred că nu vrea deloc ca dialogul să reuşească”.

Tensiunile dintre Serbia şi fosta sa provincie nu au încetat niciodată de la războiul care a avut loc la sfârşitul anilor 1990, un război care a provocat mii de morţi şi a dus la o intervenţie armată a NATO împotriva Serbiei. Puţinele progrese în dialog au fost de atunci urmate în mod regulat de izbucniri de conflicte şi de o revenire la status-quo. Milos Vucevici, numit prim-ministru în primăvară, după câţiva ani în fruntea ministerului apărării sârb, a recunoscut, de asemenea, că armele sârbești ar putea ajunge pe frontul din Ucraina pentru a ajuta armata ucrainenaă.

Luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avertizat că Rusia „va analiza afirmaţiile” conform cărora muniţii sârbe au ajuns în mâinile Ucrainei şi „le va discuta cu prietenii săi sârbi”. „Nu este vorba de o contribuţie sârbă la unul dintre beligeranţi”, a spus Vucevici, ci mai degrabă de arme vândute ţărilor terţe care, apoi, le redistribuie.

„Nu vreau să împiedic companiile să ne vândă muniţia în Spania, Cehia, Statele Unite… Pentru că nu este interzis şi nu este imoral să producem arme şi muniţii care, din păcate, sunt folosite şi acolo unde există război”, a spus el. Serbia încearcă să îşi ţină de ani de zile echilibrul pe o linie fină între Est şi Vest, o sarcină devenită mult mai dificilă după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Candidată la aderarea la UE, Serbia a condamnat la ONU invazia rusească, dar refuză să se alinieze la sancţiunile occidentale împotriva Kremlinului, care furnizează peste 90% din gazul folosit în Serbia.

Articolul Serbia se declară pregătită să facă „compromisuri” în relația cu Kosovo apare prima dată în Realitatea.md.