Sari la conținut

Tragedia de la Dumbrava putea fi evitată! Zece reguli de aur privind siguranța electrică

  • de

Tragedia de la Dumbrava, suburbie a Chișinăului, acolo unde mai multe reguli au fost încălcate grav pe un șantier de construcție privat, putea fi evitată. Reprezentanții „Premier Energy Distribution” îndeamnă populația și agenții economici să respecte cu strictețe cadrul legal și normele de securitate în apropierea instalațiilor electrice.

„În legătură cu gravitatea acestui caz, dar și cu încălcările anterioare constatate de operatorul sistemului de distribuție în acest domeniu, întreprinderile și persoanele fizice care dețin și utilizează tehnică specială (autopompe de beton cu braț, automacarale, autoturnuri, autoscări, excavatoare, autobasculante etc.) care în timpul utilizării pot atinge sau depăși înălțimea conductorilor liniilor electrice aeriene sunt solicitate să efectueze de urgență cu personalul propriu o sesiune de informare despre acest caz tragic şi instruire extraordinară privind specificul admiterii și a lucrului în zona de protecție a rețelelor electrice și în imediata apropiere de acestea, în strictă corespundere cu  reglementările în vigoare şi Normele de securitate la exploatarea instalațiilor electrice”, menționează responsabilii companiei.

Potrivit întreprinderii, orice activitate pe care o planificați pentru realizare poate fi admisă doar cu acordul în scris al Operatorului sistemului de distribuție (OSD), iar absența permisiunii în scris sau neîndeplinirea prescripțiilor stabilite poate conduce la crearea unor circumstanțe periculoase.

Iată ce reguli trebuie, în mod obligatoriu, fiecare cetățean să respecte:

nu interveniți neautorizat în zonele de protecție și în instalațiile electrice (linii electrice aeriene, posturi de transformare, separatoare de linii, cutii de cabluri etc.) deoarece riscați să fiți electrocutați atât în urma atingerii de părțile conductoare aflate sub tensiune, cât și de la distanță, prin arc voltaic;
evitați categoric să manipulați sub conductorii LEA cu bare și corpuri metalice, cu cabluri cu și fără izolație, cu obiecte înalte inclusiv crengi lungi, care ar putea atinge firele: se pot produce descărcări electrice sau scurtcircuite cu urmări grave;
nu urcați și nu permiteți urcarea altor persoane pe pilonii LEA, pe acoperișuri și pe copacii din apropierea liniilor electrice deoarece încălcând distanțele inadmisibile față de conductorii rețelelor electrice vă expuneți pericolului de electrocutare și de cădere de la înălțime;
nu aruncați nimic în direcția instalațiilor electrice;
ocoliți și nu atingeți conductoarele electrice căzute avariatla sol sau care atârnă accidental de pe piloni și copaci;
nu lăsați fără supraveghere copiii, verificați atent locul aflării lor sub aspectul asigurării securității electrice;
nu permiteți organizarea jocurilorîn apropierea posturilor de transformare și de distribuție, a liniilor electrice aeriene, interziceți în proximitatea acestora lansarea zmeilor, a jucăriilor și modelelor aparatelor de zbor, etc.;
nu legați animalele domestice și cele de companie de pilonii LEA și de orice instalații electrice;
nu vă apropiați de liniile și instalațiile electrice pentru că vă puneți astfel viața în pericol;
despre orice defecțiune sau accident informați imediat operatorul de distribuție la telefonul Serviciului 24h: 022 43 11 11 sau la cel local, indicat în factură.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Amintim că un bărbat a decedat pe un șantier de construcție privat din Dumbrava, suburbie a capitalei, după ce a fost electrocutat. Tragedia a avut loc în data de 6 iunie curent, informează reprezentanții „Premier Energy Distribution”. Potrivit unui comunicat de presă, mai multe reguli au fost încălcate grav în timpul lucrărilor pe șantier. Poliția și Inspectoratul de Stat al Muncii au pornit o anchetă.

ULTIMA ORĂ! Un bărbat a decedat pe un șantier din Chișinău, după ce a fost electrocutat

Articolul Tragedia de la Dumbrava putea fi evitată! Zece reguli de aur privind siguranța electrică apare prima dată în Realitatea.md.