Sari la conținut

Un asteroid gigant se apropie de Pământ pe 27 iunie. Cât de periculos este?

  • de

Unul dintre cei mai mari asteroizi care vor trece pe lângă planeta noastră în ultimii 125 de ani, 2011 UL21, va ajunge „foarte aproape” de Pâmânt, respectiv cu 6.43 de milioane de mile pe Pământ pe 27 iunie.

Roca spațială, 2011 UL21, este de mărimea muntelui Everest, fiind unul dintre cei mai mari „asteroizi potențial periculoși” care vor trece pe lângă planeta noastră în ultimii 125 de ani, arată publicația Daily Mail, conform stirileprotv.ro.

Potrivit estimărilor astronomilor, 2011 UL21 ar urma să să se apropie la 6,43 de milioane de mile de Pământ pe 27 iunie, aceasta fiind cea mai mare apropiere a unui corp ceresc din ultimii 110 ani – pentru că asteroidul orbitează în jurul Soarelui aproximativ la fiecare 1 130 de zile.

Asteroidul va fi vizibil cu telescopul în special pe 28 și 29 iunie, când va fi strălucitor.

Acest asteroid este mai mare decât 99% din toate obiectele apropiate de Pământ cunoscute. Cu toate acestea, nu va ajunge atât de aproape de Pământ. În punctul său cel mai apropiat, pe 27 iunie, va fi de 17 ori mai departe decât Luna” , a anunțat Agenția Spațială Europeană.

Asteroidul se va întoarce în apropierea Pământului în 2089, când se va apropia la mai puțin de 2,73 de milioane de mile de planeta noastră.

2011 UL21 a fost analizat de proiectul Catalina Sky Survey, o serie de telescoape situate în Arizona, pe 17 octombrie 2011. Se estimează că asteroidul are un diametru de peste 7.500 de metri.

2011 UL21 este destul de mare și intră în categoria asteroizilor Apollo. Mai important, asteroizii Apollo se apropie și traversează orbita Pământului, deși orbitele lor în jurul Soarelui sunt mai mari decât cea a Pământului”, a transmis Institutul SETI.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Astronomii au urmărit îndeaproape 2011 UL21 timp de luni de zile, monitorizându-i traiectoria pentru a se asigura că oamenii de pe Pământ sunt în siguranță.

Termenul „asteroid potențial periculos” (PHA) este o definiție formală precisă, care se referă la planetele minore mai mari de aproximativ 140 de metricare se pot apropia la mai puțin de 7,4 milioane de kilometri de Pământ. Cu alte cuvinte, doar cei mai mari asteroizi capabili să se apropie suficient de mult de planeta noastră sunt marcați ca PHA, ceea ce nu înseamnă că vor lovi Pământul, dar garantează totuși o mai bună monitorizare”, a declarat Gianluca Masi, astrofizician și director științific al Virtual Telescope Project.

2011 UL21 este, de asemenea, clasificat ca un „ucigaș de planete”, adică un asteroid capabil să producă daune la scară continentală și să producă suficiente resturi la impact care ar declanșa schimbări climatice semnificative, relatează LiveScience.

Oamenii de știință de la Massachusetts Institute of Technology au dezvăluit în 2023 că un asteroid din această categorie nu va avea impact asupra Pământului cel puțin în următorii 1.000 de ani.

Articolul Un asteroid gigant se apropie de Pământ pe 27 iunie. Cât de periculos este? apare prima dată în Realitatea.md.