Sari la conținut

VIDEO Numărul estimativ al moldovenilor care vor utiliza votul prin corespondență pentru prezidențiale și referendum

  • de

Numărul cetățenilor moldoveni, care vor utiliza votul prin corespondență la alegerile prezidențiale și referendumul pentru aderare la UE din 20 octombrie 2024, se estimează la 12.500 de alegători. Despre asta a anunțat vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Pavel Postica, la emisiunea „Moldova LIVE” de la Exclusiv TV, ediția de marți seara, 25 iunie curent. La fel, potrivit acestuia, pentru asta vor fi cheltuiți circa 19,6 milioane de lei.

În general, potrivit estimărilor CEC-ului, pentru diasporă urmează să fie deschise puțin peste 230 de secții de votare, mai mult comparativ cu scrutinele precedente. Numărul secțiilor de votare va fi majorat, inclusiv, din cauză că votarea cu două buletine de vot, pentru alegerile prezidențiale și referendum, va lua mai mult timp și se vor crea cozi.

Amintim că cetățenii moldoveni stabiliți în SUA, Canada, Islanda, Norvegia, Suedia și Finlanda vor să-și exprime votul prin corespondență, ca metodă alternativă de vot în străinătate cu utilizarea serviciilor poștale. Atât CEC, cât și președinta Maia Sandu a îndemnat spre înregistrare prealabilă.

Comisia de la Veneția a acordat aviz pozitiv Legii privind implementarea parțială a votului prin corespondență adoptată de Parlament Republicii Moldova. Deputații din opoziția parlamentară au solicitat verificarea constituționalității implementării parțiale a votului prin corespondență, însă Curtea Constituțională deocamdată nu s-a pronunțat.

Este de menționat că numărul de alegători, înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor din Republica Moldova, la data de 3 iunie 2024, este de 3.296.872.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Alegeri prezidențiale plus referendum este egal cu..? Vicepreședintele CEC a dezvăluit cât îi vor costa pe moldoveni

Articolul VIDEO Numărul estimativ al moldovenilor care vor utiliza votul prin corespondență pentru prezidențiale și referendum apare prima dată în Realitatea.md.