Sari la conținut

Insula europeană care a devenit „zonă fără telefoane”. De ce nu sunt permise smartphone-urile acolo

  • de
Pentru mulți, e dificilă deconectarea de la smartphone, rețele de socializare sau laptop în timpul vacanței. Dar pe insula Ulko-Tammio, din Finlanda, localnicii și autoritățile încurajează turiștii să ignore ecranele și să se bucure de natură. 

Ulko-Tammio susține că e prima insulă fără telefoane din lume, scrie CNN. Insula se află în Golful Finladei, un parc național în țara nordică, ce a fost numită și cea mai fericită țară din lume 6 ani la rând. Aici e și sediul Nokia, compania care a lansat cel mai vândut telefon din lume.

„Insula Ulko-Tammio se află pe coasta Hamina. Va fi o zonă lipsită de telefoane în această vară. Vrem să încurajăm turiștii să își închidă dispozitivele smart. Și să se oprească și chiar să se bucure de insule,” a continuat Selin despre insula europeană care a devenit „zonă fără telefoane,” a declarat în 2023 Mats Selin, expert în turism din Visit Kotka-Hamina.

Ulko-Tammio se află într-unul din cele 41 de parcuri naționale din Finlanda. Insula nu e locuită, dar acolo trăiesc numeroase specii rare de păsări și plante. Vizitatorii le pot vedea în drumețiile organizate pe cărările naturale. Sau din turnul construit special pentru a admira păsările de pe insulă.

Participarea în această „detoxifiere digitală” pentru turiști e voluntară. Din moment ce pe insulă există conexiune la rețea, tentația e mare pentru turiști. Dar personalul Parks & Wildlife Finland, compania ce administrează insula, speră ca această campanie să încurajeze vizitatorii să se deconecteze și să fie atenți la floră, faună și la alți vizitatori.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

„Oprirea telefonului, explorarea naturii și cunoașterea oamenilor față în față vor avea un impact pozitiv asupra stării voastre și stării de bine,” a declarat Sari Castren, psiholog în cadrul Institutului pentru Sănătate și Bunăstare. „Petrecem ore întregi pe rețelele de socializare. Așa că o scurtă pauză de la ele înseamnă că avem mai mult timp pentru noi experiențe.”

Turiștii pot petrece și noaptea pe insula europeană care a devenit „zonă fără telefoane”, în corturi sau cabinele oferite de Parks & Wildlife Finland.

Articolul Insula europeană care a devenit „zonă fără telefoane”. De ce nu sunt permise smartphone-urile acolo apare prima dată în Realitatea.md.