Sari la conținut

Nu există un pericol, însă consumați apa rațional! Ministrul Mediului, despre avertizarea hidrologilor

  • de

Nu avem niciun pericol, avem destulă apă în Nistru, dar trebuie să o consumăm rațional. Este mesajul transmis de ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, în cadrul unei emisiuni de la TVR Moldova. Declarația a fost făcută în contextul avertizării hidrologice emisă miercuri, 3 iulie, pentru Nistru, Prut, dar și râurile mici.

„Nistru e comoara noastră, e sursa cea mai importantă de apă, 80% din teritoriul Republicii Moldova și aproape 100% pentru municipiul Chișinău de asta e important să îl păstrăm și să ținem la el, nepoluându-l. Principalele surse de poluare sunt, pe de o parte, apele uzate, o altă sursă de poluare sunt de la fertilizanții agricoli și o sursă vizibilă și ține mult de educația noastră și responsabilitatea noastră civică e poluarea din plastic. Una din sursele principale sunt PET-urile și cu această ocazie fac apel la populația Republicii Moldova să fim mai responsabili fiindcă asta se răsfrânge a ceea ce consumăm noi zi de zi”, a declarat Ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, scrie tvrmoldova.md.

În cadrul emisiunii, Sergiu Lazarencu a venit cu o rugăminte către cetățenii Republicii Moldova de a consuma rațional apa.

„Eu cred că e nevoie să consumăm rațional pe tot parcursul anului. Resursele naturale nu sunt inepuizabile, de asta consumul rațional e important în fiecare anotimp. Reiterez că barajul de la Dnestrovsc și lacul de acumulare ne ajută ca noi să avem debitul necesar pentru a aproviziona toată țara cu apă potabilă, inclusiv pentru irigare”, a menționat ministrul, mai scrie sursa citată.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Amintim că Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis o avertizare hidrologică de Cod galben. Alerta a intrat în vigoare marți, 2 iulie, și va fi valabilă până pe 9 iulie 2024. Astfel, în râul Nistru, Prut și râurile mici se va menține scurgerea redusă a apei.

AVERTIZARE hidrologică. Nivelul apei în Nistru și Prut – scade

Articolul Nu există un pericol, însă consumați apa rațional! Ministrul Mediului, despre avertizarea hidrologilor apare prima dată în Realitatea.md.