Sari la conținut

Zilele europene ale Culturii Evreiești în Moldova: Se vernisează expoziții și vin artiști de peste Prut la Chișinău

  • de

Primul Festival al „Zilelor europene ale culturii evreiești în Moldova” va avea loc în perioada 8-10 septembrie la Chișinău. Anunțul a fost făcut astăzi de către ministrul Culturii, Sergiu Prodan, într-o conferință de presă susținută împreună cu Alexander Bilinkis, președintele Comunității Evreiești din țara noastră.

Inițiativa este una paneuropeană, lansată încă în anul 1999. În cadrul acesteia, statele din toată Europa se reunesc într-un efort comun de a sprijini și a conserva cultura evreiască, evidențiind bogăția și diversitatea moștenirii culturale evreiești, în special în contextul patrimoniului distrus în timpul Holocaustului, informează Ministerul Culturii.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

„Cultura evreiască a făcut parte din trecutul nostru și este parte integrantă a prezentului nostru – și este în beneficiul tuturor să descoperim și să valorificăm acest patrimoniu. În plus, este o șansă de a-i cunoaște mai bine pe oamenii cu care conviețuim în Republica Moldova. (…)

Mă bucur că suntem parte a acestui Festival, prin care promovăm dialogul intercultural, diversitatea și respectul reciproc între diverse comunități. Construim astfel o societate mai puternică și mai unită, în care oameni de diferite culturi și naționalități să conviețuiască pașnic și în bună înțelegere. În lumea plină de incertitudini de azi, unitatea și solidaritatea sunt șansa de a supraviețui pentru oameni, națiuni, culturi și credințe – pentru noi toți”, a declarat Sergiu Prodan.

Festivalul începe duminică seară, cu proiectarea filmului „Șapte binecuvântări”, propus de Israel pentru Oscar în 2023. Luni seara, trupa Teatrului Evreiesc de Stat din București și actrița Maia Morgenstern vor juca pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu” spectacolul „Mic și al dracu”. Totodată, timp de o săptămână, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei va fi vernisată expoziția „Artiști evrei de origine moldovenească”

Programul integral al evenimentului poate fi accesat AICI.

 

Articolul Zilele europene ale Culturii Evreiești în Moldova: Se vernisează expoziții și vin artiști de peste Prut la Chișinău apare prima dată în Realitatea.md.