Sari la conținut

Băuturile care dau dependență și au efectul unui „bulgăre de zăpadă”. Oamenii nu dorm zile întregi

  • de

Băuturile care conțin kratom creează efecte care sunt similare atât opioidelor, cât și medicamentelor stimulante. Cei care le-au consumat spun că pot fi asociate cu abuzul și dependența, în special în cazul dozelor mari. Kratomul este un copac care se găsește în Asia de Sud-Est, unde oamenii consumă de mult timp frunzele sale uscate sau sub formă de ceai pentru ameliorarea durerii și efecte stimulante. Este vândut și în Statele Unite ca supliment nereglementat. În ultima vreme, a apărut, de asemenea, în mai multe băuturi care au o mare atractivitate pe piața wellness, relatează adevarul.ro.

Primul caz: Charles Bryan a încetat să mai consume alcool și și-a dorit o băutură alternativă potrivită pentru evenimente precum nunți sau petreceri aniversare.

„Nu aveam dorința de a mă îmbăta, ci de a avea o stare de spirit mai bună sau un lubrifiant social”, a declarat Bryan, un antrenor personal în vârstă de 40 de ani stabilit în New York.

La începutul anului 2023, a început să vadă postări sponsorizate pe Instagram pentru Feel Free, o băutură produsă de Botanic Tonics care conține kava și kratom. Anunțurile înfățișau mici sticle azurii cu litere cursive albe și descrieri ale unei vieți pline de farmec fără alcool. Lui Bryan nu-i plăceau berile fără alcool, dar încercase kava, un derivat vegetal folosit adesea pentru relaxare. A cumpărat prima Feel Free, disponibilă în prezent doar în SUA, în luna martie a aceluiași an, de la magazinul său preferat de produse naturiste, același loc de unde cumpără și alte suplimente, precum magneziu sau ashwagandha.

La început, Bryan a băut Feel Free la ocazii speciale. Apoi, pe parcursul mai multor luni, a început să o consume mai des. În cele din urmă, a ajuns să o bea în fiecare zi. Doza sugerată este de o jumătate de sticlă, sau 1 oz, în 24 de ore. Bryan bea o sticlă întreagă, apoi două, apoi trei pe zi.

„Noaptea mă rugam și meditam și îmi spuneam: „Mâine nu o să mai beau. Până la prânz, începea să-mi curgă nasul și aveam o durere de cap nebună. Am devenit extrem de letargic și am început să simt simptome asemănătoare gripei. Atunci mi-am dat seama că ceva nu e în regulă”, a povestit Bryan.

Al doilea caz: Jasmina Adeoye, o tânără de 29 de ani care locuiește în Austin, a postat un videoclip pe TikTok. „Bună băieți, în sfârșit mă simt destul de confortabil să vorbesc despre o dependență cu care mă lupt”, a început ea. Cu doar câteva luni înainte, ea băuse mai multe sticle de Feel Free pe zi și îi era foarte greu să se oprească.

La începutul acestui an, Carolina News and Reporter a raportat că Feel Free și-a schimbat vârsta minimă de consum la 21 de ani, la două zile după ce publicația a dezvăluit că băutura era populară în rândul studenților. Feel Free și-a schimbat, de asemenea, etichetarea, a declarat Aaron Henninger, un purtător de cuvânt al Botanic Tonics, prin e-mail.

„Frunza de kratom este listată în mod clar ca ingredient botanic cheie în <feel free CLASSIC> pe eticheta produsului actual și pe diverse pagini de pe site-ul nostru”, a spus el.

Kratom apare pe panoul de ingrediente din spate, dar nu este listat pe partea din față a sticlei.

Simptomele sunt copleșitoare

Oamenii cred adesea că orice lucru „natural” este automat mai sigur și mai sănătos. Atunci când o băutură care conține kratom este comercializată ca un tonic de wellness, consumatorii pot să nu fie conștienți de ceea ce consumă de fapt.

În primăvara anului 2024, Bryan a plecat din țară. A crezut că această călătorie îi va da ocazia să nu mai bea Feel Free, dar simptomele fizice l-au copleșit și a ajuns să conducă până la un magazin aflat la 30 de kilometri distanță pentru a cumpăra o sticlă.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

La sfârșitul lunii iunie, logodnica lui urma să plece din oraș pentru două săptămâni, iar Bryan s-a hotărât să treacă peste simptomele fizice indiferent de situație. Există studii în curs de desfășurare privind sevrajul de kratom, dar puține îndrumări despre cum să renunți. „M-am aprovizionat cu suplimente și am făcut aranjamente și un întreg plan doar pentru a trece prin detoxifiere”. 

Bryan avea simptome asemănătoare gripei, anxietate, letargie extremă, greață și dureri de cap. „Noaptea, sindromul picioarelor neliniștite se declanșa foarte rău și provoca insomnie. Nu am dormit deloc, nici 10 minute, timp de patru zile la rând. Pot suporta disconfortul fizic, dar nu puteam suporta să nu dorm”, a relatat Bryan.

Tânărul a ajuns să cumpere un Feel Free pentru a putea dormi. Acum, încearcă să reducă din nou doza folosind capsule

Articolul Băuturile care dau dependență și au efectul unui „bulgăre de zăpadă”. Oamenii nu dorm zile întregi apare prima dată în Realitatea.md.