Sari la conținut

Creștinii ortodocși sărbătoresc Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Ce nu e voie de făcut în această zi

  • de

Creștinii ortodocși de stil vechi sărbătoresc astăzi, 11 septembrie, Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul – numit ”Înaintemergătorul” și Botezătorul Domnului nostru Iisus Hristos.

Această zi comemorează martiriul prin decapitare al Sfântului Ioan Botezătorul, la ordinul lui Irod Antipa, în urma cererii răzbunătoare a fiicei sale vitrege Salomeea și a mamei ei, Irodiada. Potrivit evangheliilor sinoptice, Irod, care era tetrarh sau vicerege al Galileii în timpul ocupației romane, l-a întemnițat pe Ioan Botezătorul pentru că l-a mustrat pe Irod că a divorțat de soția sa și că trăia acum, prin încălcarea legii evreiești, cu Irodiada, soția fratelui său Irod Filip I.

La ziua de naștere a lui Irod, fiica Irodiadei a dansat în fața regelui și a oaspeților săi. Dansul ei l-a încântat atât de mult pe Irod, încât acesta, fiind beat, i-a promis că îi va oferi tot ce și-ar dori până la jumătate din regatul său. Când Salomeea a întrebat-o pe mama ei ce ar trebui să ceară, Irodiada i-a spus să ceară capul lui Ioan Botezătorul pe o tipsie. Deși Irod a fost îngrozit de această cerere, el a acceptat în cele din urmă cu strângere de inimă și a poruncit executarea în închisoare a lui Ioan.

De asemenea, există o serie de obiceiuri și tradiții păstrate cu sfințenie de creștini. În această zi este bine să nu se mănânce pepeni, pentru că formă lor amintește de cea a capului. Totodată, în această zi nu se folosește cuțitul, totul se rupe cu mâna. Creștinii ortodocși din întreaga lume țin în această zi post negru.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Creștinii ortodocși sărbătoresc Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Ce nu e voie de făcut în această zi apare prima dată în Realitatea.md.