Sari la conținut

Erdogan reafirmă că Ucraina trebuie să primească înapoi Crimeea de la ruși: „Este o cerință a dreptului internațional”

  • de

Președintele Recep Tayyip Erdogan a reiterat miercuri sprijinul ferm al Turciei pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. El a spus acest lucru în mesajul său video către participanții la Platforma Crimeea, al cărui text este citat de agenția de stat turcă Anadolu, relatează eurointegration.com.

Erdogan a menționat că anexarea Crimeei, căreia Turcia i s-a opus din prima zi, a adâncit și mai mult suferința tătarilor din Crimeea, care au supraviețuit deportării în urmă cu 80 de ani.

„Sprijinul nostru pentru integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei rămâne de neclintit. Înapoierea Crimeei Ucrainei este o cerință a dreptului internațional”, a declarat președintele turc.

El a subliniat că asigurarea securității și bunăstării tătarilor din Crimeea este una dintre prioritățile politicii externe a Turciei.

Erdogan a afirmat, de asemenea, că tătarii din Crimeea au dreptul de a trăi o viață liberă, sigură și pașnică în țara lor natală.

„Este îmbucurător faptul că vicepreședintele Adunării Naționale a tătarilor din Crimeea, Nariman Jalal, a fost eliberat în iunie, după aproape trei ani de captivitate. Sperăm la eliberarea rapidă a tuturor tătarilor din Crimeea, inclusiv a fraților Asan și Aziz Akhtemov”, a spus Erdogan.

El și-a exprimat speranța că războiul din Ucraina se va încheia cu o pace justă și durabilă pe baza integrității teritoriale, suveranității și independenței Ucrainei.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Summitul Platformei Crimeea are loc la Kiev pe 11 septembrie.

La acesta au participat, printre alții, prim-ministrul leton și președintele lituanian, prim-ministrul croat și președintele senatului cej, secretarul de stat al SUA și ministrul britanic de externe, precum și președintele parlamentului moldovean.

Articolul Erdogan reafirmă că Ucraina trebuie să primească înapoi Crimeea de la ruși: „Este o cerință a dreptului internațional” apare prima dată în Realitatea.md.