Sari la conținut

Experți, despre rocada de la Ambasada Rusiei la Chișinău: Nu există coincidență în lumea diplomatică

  • de

Nu există coincidență în lumea diplomatică și  fiecare pas este foarte bine calculat, iar această mișcare arată că pe agenda rusă crește importanța Republicii Moldova în ajun de alegerile prezidențiale și în perspectivă și a celor parlamentare de anul viitor. Așa a comentat la emisiunea Rezoomat de Rlive TV expertul WatchDog.md. Andrei Curăraru.

„Am studiat un pic cine este Ozerov. Dumnealui s-a bazat pe agenda naționalistă rusă, a vorbit la mai multe conferințe despre ceea ce înseamnă noțiunea de etnie rusă ca o etnie superioară, că nu există frontieră pentru Federația Rusă. Susține activ tot ceea ce înseamnă Ucraina. Iar din experiența sa recentă a susținut mai multe mișcări separatiste din interiorul continentului african pe care a fost responsabil. Și poate chiar împreună cu gruparea Wagner care continuă să dețină niște poziții militare dacă nu geo-politice pe continentul african. Trimiterea lui în Republica Moldova dă dovadă de o agendă pe care o are Rusia la noi în țară, o agendă de stimulare a acestor mișcări naționaliste, de mobilizare a vorbitorilor de limbă rusă în sensul legat de aceste valori tradiționale de tot ce înseamnă apărarea așa numitei lumi ruse și poate influențarea parcursului UE a Republicii Moldova în sensul rămânerii în zonă gri e influență rusească”, a declarat Andrei Curăraru.

Și directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Iulian Groza a precizat că prin acestă schimbare Rusia încearcă să își traseze interesele sau să le întărească în țara noastră.

„Această rocadă prezintă un interes pentru noi. Profilul lui Ozerov este interesant, nu are nimic în comun cu continentul european. Este clar și nu e noutate că Rusia privește Republica Moldova din perspectiva influențelor pe care le are acum. Știm foarte bine că Rusia duce un război nedrept în Ucraina și are elemente de război hibrid în Republica Moldova. Această mișcare ar trebui să însemne o prezentă diplomatică mai activă în ajunul referendumului, acestor scrutine electorale.”, spune Iulian Groza.

Precizăm că, pe  10 septembrie, Oleg Vasnețov a fost rechemat din funcția de Ambasador al Rusiei în Republica Moldova. Locul lui Vasnețov a fost ocupat de Oleg Ozerov. Acesta are statut diplomatic de trimis extraordinar și plenipotențiar de rangul II, iar până la desemnare a fost ambasador pentru misiuni speciale și șef al Secretariatului Forumului Economic Rusia-Africa, funcție deținută din luna mai 2020,

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Experți, despre rocada de la Ambasada Rusiei la Chișinău: Nu există coincidență în lumea diplomatică apare prima dată în Realitatea.md.