Sari la conținut

Reacția Comisiei Europene, după ce Germania a introdus controale la toate frontierele sale terestre

  • de

Comisia Europeană a militat marți pentru măsuri ”proporționale” care trebuie să rămână ”excepționale” după ce Germania a anunțat că înăsprește politicile sale cu privire la migrație prin instituirea de controale la toate frontierele sale, informează France Presse, citat de Agerpres.

Germania suspendă acordul Schengen. La toate frontierele țării se reiau controalele de pașapoarte

Reintroducerea controalelor la frontierele interne ale Uniunii Europene este o ”posibilitate”, dar acestea trebuie să fie ”necesare şi proporţionale”, a subliniat o purtătoare de cuvânt a Comisiei la Bruxelles. ”Astfel de măsuri trebuie să rămână strict excepţionale”, a insistat ea.

Comisia nu doreşte să ”speculeze” cu privire la fondul dispoziţiilor şi va ”evalua situaţia”, a declarat purtătoarea de cuvânt citată, insistând asupra ”principiului proporţionalităţii” şi ”măsurilor alternative” posibile, cum ar fi ”patrule comune” între statele europene.

Germania a notificat Comisia Europeană că, începând cu 16 septembrie, va introduce temporar controale la toate frontierele terestre pentru a reduce imigrația clandestină și a spori securitatea internă, potrivit unui anunț făcut luni de guvernul german.

Noile controale, care vor fi în vigoare pentru o perioadă de 6 luni, vor fi aplicate la granițele cu Franța, Luxemburg, Olanda, Belgia și Danemarca, adăugându-se celor deja existente la frontierele cu Polonia, Cehia, Austria și Elveția, conform unui comunicat al Ministerului de Interne german.

Dezbaterea mai veche privind imigrația și sistemul de azil din Germania s-a intensificat în ultimele săptămâni după un atac mortal cu cuțitul în orașul Solingen din vestul Germaniei la începutul acestei luni.

Presupusul atacator, un cetățean sirian, scăpase de deportarea din Germania în Bulgaria, unde intrase prima dată în UE.

Guvernul de coaliție al Germaniei s-a consultat cu principalele partide conservatoare de opoziție, CDU și CSU, cu privire la modalitățile de reducere a migrației, temă speculată cu succes de partidul de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), care a reușit săptămâna trecută să câștige pentru prima dată după cel de-Al Doilea Război Mondial alegerile regionale în landul Turingia și să se claseze pe locul al doilea într-un alt land, Saxonia.

Potrivit Deutsche Welle, social-democrații ministrului german de Interne, Nancy Faeser, se vor afla peste două săptămâni în fața unor alte alegeri regionale, de data aceasta în Brandenburg, unde partidul cancelarului german Olaf Scholz guvernează în coaliție cu verzii și creștin-democrații.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Reacția Comisiei Europene, după ce Germania a introdus controale la toate frontierele sale terestre apare prima dată în Realitatea.md.