Sari la conținut

INVESTIGAȚIE Primul centru de plasament din Comrat care a costat circa 1,5 milioane de lei, dar nu a activat nicio zi

  • de

Primul centru de plasament temporar pentru copiii aflați în situații de risc din orașul Comrat – „Garmonia”, care a fost renovat și echipat cu mobilier din bani publici, dar și dintr-un grant oferit de Uniunea Europeană și cofinanțat de Fundația Soros, nu a funcționat nicio zi. Are zăvorul pus la poartă de mai bine de un an și niciun beneficiar nu i-a pășit pragul. Cum s-a ajuns la o astfel de situație, aflați în investigația jurnaliștilor portalului „Cusens.md”.

Martie 2023: La Comrat, are loc deschiderea Centrului de plasament temporar pentru copiii separați de părinți – „Garmonia”, care în traducere din rusă înseamnă „Armonie”. La eveniment sunt prezenți mai mulți oficiali din regiunea autonomă Găgăuzia, printre care și bașcanul de atunci, Irina Vlah.

Centrul urma să adăpostească și să îngrijească, pe un termen de până la un an, în jur de opt copii, cu vârste cuprinse între 4 și 18 ani. Acesta a fost amenajat într-o aripă a clădirii gimnaziului „Stepan Curoglo” de 210 metri pătrați, aflat în proprietatea Primăriei Comrat și care a fost dat în folosință Administrației raionului Comrat prin decizia Consiliul municipal. Serghei Anastasov, primarul municipiului, susține că i s-a părut o idee bună, mai ales că acest spațiul  ajunsese într-o stare profundă de degradare.

SERGHEI ANASTASOV, primarul municipiului Comrat: Era dezastru înăuntru. Am văzut că este un proiect bun și de aceea noi am contribuit. Am contribuit cu niște bani. Noi am făcut asta pentru că școala este în subordinea Primăriei, la Cadastru este înregistrată. Și dacă noi reparăm o clădire, asta nu este rău. Și de aceea noi am făcut chestiile astea. Am ajutat cât am putut prin Consiliul local. Atunci a fost implementat un proiect [finanțat de] Uniunea Europeană și noi am contribuit. A fost reparat acoperișul, multe lucrări au fost făcute din partea Primăriei. 

Proiectul de renovare și amenajare a Centrului „Garmonia” a costat circa 1,5 milioane de lei, dintre care peste 334 mii de lei a contribuit Primăria municipiului Comrat, iar partea cea mai mare din sumă – circa 60 mii de euro sau aproximativ 1,2 milioane de lei – a fost oferită de Uniunea Europeană și Fundația Soros Moldova, sub formă de grant. Asociația regională a mamelor cu mulți copii și a femeilor întreprinzătoare din Găgăuzia „Vesta” este organizația care a primit grantul. Pentru implementarea lui, „Vesta” a avut la dispoziție 16 luni, de la începutul lunii noiembrie 2021 până la sfârșitului lunii februarie 2023. 

Cu toate acestea, Centrul „Garmonia” nu a funcționat nicio zi. Asta, deoarece nu respectă standardele minime de calitate și, prin urmare, nu a fost acreditat de Inspectoratului Social de Stat, condiție obligatorie în cazul unor instituții care urmează să presteze servicii sociale. Șefa secției acreditare, Mariana Iorga, ne-a explicat că Centrul ,,Garmonia” a obținut doar circa 63% din punctaj.

MARIANA IORGA, șefa Secției acreditare, Inspectoratul Social de Stat: Centrul trebuie să fie dotat cu paturi, dulapuri, noptiere, mese, scaune ca să asigure acel minim confort necesar beneficiarilor. Mobilierul existent în cadrul centrului… erau niște măsuțe foarte mici pentru copilași de 2-3 ani, mese, birouri pentru adulți care, la fel, nu sunt foarte comode pentru a fi utilizate, de exemplu, de un copil de clasele primare în pregătirea orelor sau a diferitor activități. Spațiul centrului nu a fost deloc amenajat și dotat pentru copiii cu dizabilități locomotorii. Adică existența acelor praguri la fiecare dormitor, la baie, la toaletă este un impediment în deplasarea copilului utilizator de scaun cu rotile. 

Mai mult, potrivit raportului de evaluare al Inspectoratului Social de Stat, „centrul nu dispune de birouri pentru specialiștii, care vor lucra nemijlocit cu copiii”, dar și „de un spațiu separat pentru organizarea vizitelor copiilor cu părinții și rudele”.  Totodată, izolatorul centrului „nu corespunde cerințelor: este o încăpere foarte mică, fără geam și fără aerisire, dotată doar cu un pat mic”, iar blocul sanitar de lângă izolator ”are doar toaletă și nu este dotat cu cabină de duș”. De asemenea, centrul „nu a prezentat autorizația sanitaro-igienică și anti-incendiu”.

Continuarea investigației poate fi citită pe portalul „Cusens.md”.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

[bzplayer youtube=”https://youtu.be/CIQNI-qCSe8″ muted=”false”]

Articolul INVESTIGAȚIE Primul centru de plasament din Comrat care a costat circa 1,5 milioane de lei, dar nu a activat nicio zi apare prima dată în Realitatea.md.