Sari la conținut

Japonia va reutiliza milioane de metri cubi de sol contaminat cu radiații de la Fukushima

  • de
Japonia va reutiliza milioane de metri cubi de sol contaminat cu radiații de la Fukushima, după ce a primit aprobările de siguranță din partea organismului de supraveghere nucleară al ONU, conform oficialilor citați de Independent. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a realizat o evaluare de 16 luni și a prezentat raportul final ministrului japonez al mediului, Shintaro Ito, oferind undă verde planurilor guvernului de a reutiliza solul și resturile colectate de pe amplasamentul a trei reactoare nucleare.

Pământul din nord-estul Japoniei a fost contaminat cu radiații după cutremurul cu magnitudinea de 9 și tsunamiul din martie 2011, care au avariat trei din cele șase reactoare ale centralei. La 13 ani de la dezastru, AIEA a concluzionat că reciclarea și utilizarea finală a solului sunt „conforme cu standardele de siguranță ale AIEA”, un rezultat pozitiv pentru administrația condusă de Fumio Kishida. Ministrul Ito a descris constatările AIEA drept „încurajatoare” și a declarat că guvernul va continua să promoveze gestionarea eficientă a solului contaminat.

Autoritățile japoneze au depozitat aproximativ 14 milioane de metri cubi de sol radioactiv și alte deșeuri într-o instalație provizorie. Totuși, solul cu niveluri mai ridicate de radiații nu va fi reciclat și va fi eliminat în afara prefecturii până în 2045. AIEA a analizat depozitul provizoriu și tehnicile de reciclare utilizate în prefectura Fukushima.

Dezastrul din 2011 a răspândit radiații care au contaminat solul, o parte din acesta fiind depozitat într-un sit de patru ori mai mare decât Central Park din New York. Conform legii, solul trebuie mutat din Fukushima în termen de 30 de ani de la începutul funcționării instalației, în 2015.

Grupurile de mediu din Japonia și-au exprimat îngrijorarea privind reutilizarea solului contaminat și evacuarea apei din centrala Fukushima în Pacific. Hajime Matsukubo, secretarul general al Centrului de Informații Nucleare din Tokyo, a criticat decizia, afirmând că AIEA încalcă propriile recomandări, ceea ce ar putea duce la relaxarea altor norme de siguranță nucleară.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Japonia va reutiliza milioane de metri cubi de sol contaminat cu radiații de la Fukushima apare prima dată în Realitatea.md.