Sari la conținut

Ambasada SUA la Chișinău, despre ingerințele Rusiei în alegerile prezidențiale. Cine stă în spatele schemelor

  • de

Departamentul de Stat a anunțat sancțiuni împotriva ANO „Evrazia” și a lui Nelli Parutenco, care deține cetățenia Republicii Moldova, pentru sprijinul oferit eforturilor de influență malignă ale oligarhului fugar, Ilan Șor, care se află pe lista de sancțiuni a SUA. Precizările au fost făcute de Ambasada SUA la Chișinău, după conferința secretarului american de stat Antony Blinken.

„Sub conducerea lui Parutenco, ANO „Evrazia” a implementat un plan de influențare a viitoarelor alegeri din Moldova. ANO „Evrazia” a orchestrat o schemă prin care a transferat bani în Republica Moldova, sub pretextul „asistenței umanitare”, în realitate acești bani fiind destinați unei campanii de cumpărare a voturilor pentru candidați pro-Kremlin, subminând astfel democrația din Moldova”, punctează Ambasada SUA la Chișinău.

Departamentul de Stat al SUA a impus, de asemenea, sancțiuni împotriva agenției de radiodifuziune de stat Rossiya Segodnya, societatea-mamă a RT, a organizației asociate acesteia, TV-Novosti, precum și a lui Dmitry Konstantinovich Kiselev, director general al Rossiya Segodnya.

„Statele Unite susțin libera circulație a informațiilor. Nu luăm măsuri împotriva acestor entități și persoane pentru conținutul rapoartelor lor sau chiar pentru dezinformarea pe care o creează și o răspândesc public. Acționăm împotriva lor din cauza activităților lor secrete de influență. După cum am menționat anterior, eforturile sub acoperire ale guvernului rus de a se angaja în activități subversive și în interferențe electorale care vizează Republica Moldova includ implicarea personalului RT în oferirea sprijinului direct lui Șor timp de mai mulți ani, cu acordul guvernului rus. Folosindu-și capacitățile secrete extinse, RT va coordona, aproape sigur, cu serviciile de informații ruse pentru a încerca să manipuleze în favoarea Moscovei rezultatul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova din octombrie 2024”, anunță Ambasada SUA la Chișinău.

Totodată, Statele Unite declară că au deplină încredere în capacitatea Republicii Moldova de a gestiona aceste amenințări legate de interferența Kremlinului. De asemenea, Statele Unite iau o serie de măsuri, inclusiv sancțiunile anunțate astăzi, pentru a sprijini eforturile Republicii Moldova de a-și proteja integritatea alegerilor. SUA va continua să colaboreze îndeaproape cu guvernul Republicii Moldova pentru a-i susține democrația și poporul.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

SUA introduce noi sancțiuni! Sunt vizate și persoane care ar avea ingerințe în viitoarele alegeri din Republica Moldova

Articolul Ambasada SUA la Chișinău, despre ingerințele Rusiei în alegerile prezidențiale. Cine stă în spatele schemelor apare prima dată în Realitatea.md.