Sari la conținut

SUA introduce noi sancțiuni! Sunt vizate și persoane care ar avea ingerințe în viitoarele alegeri din Republica Moldova

  • de

Secretarul american de stat Antony Blinken a acuzat postul rusesc de televiziune RT, finanțat de Moscova, de implicare în „operațiuni secrete” și de în intervenție în afacerile altor țări. Într-o conferință de presă, el a enumerat ingerințele în viitoarele alegeri prezidențiale din Republica Moldova din octombrie, unde propagandiștii au încercat să provoace violențe și tulburări, precum și platformele de știri false Red și African Stream în Germania și, respectiv, în țările africane.

Totodată, Blinken a declarat că astăzi sunt impuse sancțiuni împotriva a încă două persoane și trei entități implicate în această activitate destabilizatoare. El a anunțat, de asemenea, că SUA, Regatul Unit și Canada lansează o campanie diplomatică globală pentru a convinge țările din întreaga lume să trateze RT nu doar ca un organ de propagandă, ci și ca un instrument al serviciilor secrete ruse.

Printre persoanele sancționate este și fondatoarea, directoarea și singura angajată a organizației autonome nonprofit „Eurasia”, Nelli Parutenco, care deține și cetățenia Republicii Moldova.

Aceasta a fost persoană responsabilă de finanțe (trezorier) din partea Partidului Politic „ȘOR” pentru alegerile locale din 2019 și pentru alegerile parlamentare din 2021. Sursa citată menționează că ea a fost contabilă-șefă la primăria de la Orhei, scrie Nokta. În plus, Parutenco a candidat a candidat la fotoliul de deputat în 2019. După alegerile locale acel an, ea a devenit consilieră în Consiliul raional și municipal din Orhei, precum și președinte al comisiilor financiare ale acestor două organe administrative. În 2022, Parutenco a părăsit de urgență Republica Moldova alături de șase colegi de partid – suspecți în dosarul finanțării ilegale a partidului „ȘOR”.

[bzplayer youtube=”https://youtu.be/cyc222aOfVs” muted=”false”]

 

Articolul SUA introduce noi sancțiuni! Sunt vizate și persoane care ar avea ingerințe în viitoarele alegeri din Republica Moldova apare prima dată în Realitatea.md.