Sari la conținut

VIDEO Ieri profesor de franceză, astăzi de chimie. Ce spune Ministerul Educației despre recalificarea învățătorilor

  • de

Recalificarea profesorilor din școli este posibilă numai în domenii conexe, iar Ministerul Educației și Cercetării dezaprobă orice improvizare care poate afecta procesul de studii. Declarația a fost făcută de Galina Rusu, secretară de stat la Ministerul Educației și Cercetării, în cadrul emisiunii „Consens Național” de la Rlive TV.

„Nu ne bucurăm să auzim de așa situații, dar nici legislația nu permite o recalificare din profesor de franceză în profesor de biologie-chimie. Când vorbim de cele 1200 de cadre recalificate ne referim la situațiile când un profesor poate să ia o a doua calificare doar în specialități conexe. Ceea ce înseamnă că te poți face profesor de biologie doar dacă vii din biologie, din domeniul științelor exacte. Și nu poți merge de la muzică spre matematică sau invers”, a menționat Galina Rusu.

Potrivit ei, recalificările sunt încurajate în cadrul școlilor mici, în limita disciplinelor conexe, dar nu mai mult de două calificări. Astăzi legislația reglementează procesul de obținere a unei recalificări de către un profesor care durează un an și poate fi făcută în cadrul universităților acreditate.

Prezentă la emisiune, Viorica Andrițchi, directoarea Institutului Național pentru Educație și Leadership, a declarat că în Republica Moldova este creată o rețea națională de mentori care vor susține profesorii. Mentorii vor ajuta cadrele didactice să aducă formarea și dezvoltarea personală și profesională în școli.

„Până acum au fost formați 80 de mentori naționali și ei vor instrui cadrele didactice pentru a deveni mentori și în școlile mari vor beneficia de astfel de activități și cel puțin în acest an o mie de cadre didactice vor ajunge să fie mentori”, a adăugat Viorica Andrițchi.

Datele Ministerului Educației și Cercetării arătau în vară că instituțiile de învățământ din țară dispun de 1879 de funcții didactice vacante. Numai pentru specialitatea Matematică erau anunțate 272 de locuri disponibile. La mare căutare sunt și specialitățile Pedagogie preșcolară și Educator, în total aproximativ patru sute de locuri vacante. Școlile mai duceau lipsă de specialiști de limbă română și fizică, respectiv 130 și 116 locuri disponibile.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 

Articolul VIDEO Ieri profesor de franceză, astăzi de chimie. Ce spune Ministerul Educației despre recalificarea învățătorilor apare prima dată în Realitatea.md.