Sari la conținut

VIDEO Alegerile nu se anulează! Sesizarea lui Voronin și Caraman la Curtea Constituțională, declarată inadmisibilă

  • de

Sesizarea comuniștilor Vladimir Voronin și Diana Caraman la Curtea Constituțională a fost declarată inadmisibilă. Cei doi cereau ca magistrații, în regim  de urgență, să verifice legalitatea stabilirii datei alegerilor și prevederea din Codul Electoral, care stipulează că data scrutinului prezidențial se stabilește „cu cel mult 90 de zile înainte de data expirării mandatului președintelui”.

Reglementarea la care au făcut referire comuniștii stipulează că data scrutinului prezidențial se stabilește „cu cel mult 90 de zile înainte de data expirării mandatului președintelui”. Aceștia invocau că prevederea contravine Constituției, care stabilește că „în termen de 2 luni de la data la care a intervenit vacanța funcției de președinte al Republicii Moldova, se vor organiza, în conformitate cu legea, alegeri pentru un nou președinte”.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Pe de altă parte, judecătorii de la Curtea Constituțională au constatat că vacanța funcției de președinte survine doar în caz de deces, imposibilitate de a exercita atribuțiile, demisie sau demitere, însă expirarea mandatului nu și dacă mandatul expiră.

Comuniștii au depus sesizarea vizată la sfârșitul lunii august, anul curent.

Articolul VIDEO Alegerile nu se anulează! Sesizarea lui Voronin și Caraman la Curtea Constituțională, declarată inadmisibilă apare prima dată în Realitatea.md.